Nicolaescu refuza pur si simplu sa achite debitele spitalelor considerate depasiri de indicatori. Si este vorba de peste 1.000 miliarde de lei, pe care unitatile sanitare ii datoreaza distribuitorilor si furnizorilor de medicamente si produse medicale. Mai mult decat atat, ministrul sanatatii i-a sfatuit, cu cinism, pe creditori sa-i dea in judecata pe debitori, adica sa treaca la executarea silita a spitalelor. Pentru ca n-au incotro, distribuitorii si furnizorii au decis sa-i urmeze indicatiile lui Nicolaescu, numai ca acestia vor cere si penalitati de intarziere, care se ridica la sume de sute de miliarde de lei.

Cu chiu cu vai, cele 8.000 miliarde de lei datorate distribuitorilor de medicamente au inceput sa se plateasca. Pana la aceasta ora s-au achitat circa 90% din datoriile pe 2004, urmand ca zilele acestea, pana la inchiderea trezoreriilor, sa se plateasca si restul. Achitarea in totalitate a debitelor este insa putin probabila, pericolul in acest caz fiind ca banii proveniti din ultima rectificare bugetara sa se piarda daca nu vor fi cheltuiti in acest an. Circa 1.050 miliarde de lei, care reprezinta datorii ale spitalelor facute peste indicatori, nu vor fi insa achitate, a anuntat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acesta i-a sfatuit pe creditori sa dea in judecata spitalele debitoare, lucru pe care acestia il si vor face din ianuarie 2006. Distribuitorii si furrnizorii nu inteleg ce legatura are depasirea indicatorilor din spitale si tratarea bolnavilor peste buget cu ei, in conditiile in care s-au incheiat contracte cu unitatile sanitare, in baza carora s-au livrat produsele. In fapt, de cate ori distribuitorii de medicamente si furnizorii de produse medicale au amenintat ca sisteaza livrarile catre spitalele datornice, ambii ministri ai sanatatii, Cinteza si Nicolaescu, i-au adus la masa negocierilor, semnand protocoale si memorandum-uri cu promisiuni de achitare a debitelor. Toate masurile luate in acest an au avut ca scop reducerea arieratelor pe banii creditorilor. Tergiversarea platii debitelor, obligativitatea micsorarii preturilor la medicamente in cateva randuri si conditionarea achitarii a 20% din debite de cedarea unui procent de 6,5% au constituit pierderi uriase pentru creditorii sistemului sanitar.

Citeste si:  Impact va da credite ipotecare

«Vom cere penalitati»

“Unul dintre spitalele care nu va primi bani pentru achitarea debitelor este si Institutul Fundeni, dar pe nimeni nu a interesat faptul ca depasirile inregistrate au fost cauzate de transplanturile extrem de costisitoare care se fac acolo. Am inteles ca la acest spital s-au depasit cu mult indicatorii si ca, din aceasta cauza, nu au primit bani de la Casa de asigurari. Noi nu avem incotro si va trebui sa actionam in judecata unitatile sanitare debitoare, dar va fi o problema, pentru ca nu putem sa le facem poprire pe cont fara acordul ordonatorului principal de credite, adica Ministerul Finantelor Publice. Cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ne-au sugerat chiar sa punem popriri la farmaciile din spitale. Si ce ne ramane de facut? Sa scoatem paturile si aparatura la licitatie? Am fi putut sa dam in judecata spitalele inca de la inceputul anului, dar ne-au tot dus cu vorba, cu protocoalele si memorandum-urile semnate. Oricum, de data aceasta vom cere si penalitati de intarziere”, ne-a declarat Ileana Niculescu, director executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente. Furnizorii de produse medicale sunt si ei foarte suparati, deoarece nu si-au primit nici cele 650 miliarde de lei in indicatori si nici cele 250 miliarde de lei in afara indicatorilor. “Livrarile in spitale s-au facut legal, pe baza de contract. Am tot amanat sa ne adresam instantei pentru ca procesele ar fi durat ani buni. Spitalele ar fi spus ca ele nu produc bani si ca acestia vin de la casele de asigurari de sanatate, ordonatorii tertiari de credite. Casele ar fi aruncat vina pe ordonatorul secundar de credite, care este Ministerul Sanatatii, iar acesta ne-ar fi trimis la ordonatorul principal de credite, adica Ministerul Finantelor Publice, care ar fi spus ca acestea au fost alocarile bugetare si ca nu ne poate da mai mult decat atat. Acum insa se va modifica Legea contenciosului comercial si nu vor mai exista amanari. Asa ca vom merge in justitie si ne vom adresa instantelor de contencios comercial, si nu de drept civil, pentru recuperarea datoriilor. De data aceasta, vom solicita si penalitati de intarziere, care se vor ridica la sute de miliarde de lei. Nicolaescu nu se gandeste ca in industria noastra lucreaza peste 100.000 de oameni, care risca sa nu-si primeasca salariile de Sarbatori doar pentru ca acesta nu vrea sa-si onoreze obligatiile contractuale”, a precizat Ion Ciceala, director executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale.

Citeste si:  Jumatate din companiile din intreaga lume sunt victimele fraudelor economice