Analistii imobiliari prognozeaza pentru acest an o crestere de pana la 50% a preturilor terenurilor agricole si cu 10% a locuintelor. In schimb, preturile apartamentelor din blocurile vechi ar putea suferi o scadere fata de nivelul actual. “Vedetele pietei imobiliare din acest an vor fi tranzactiile cu terenuri agricole. Prevad o crestere spectaculoasa de preturi, de pana la 50%”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ion Radu Zilisteanu. El a motivat aceasta perspectiva atat prin apropiata integrare in UE, cat si prin faptul ca preturile terenurilor din Romania au ramas inca la un nivel mult mai scazut fata de cele din tarile europene. “Un hectar de teren agricol costa in Romania 300-400 euro, iar in statele UE, media este de 3-4.000 euro pe metru patrat”, ne-a mai spus Zilisteanu.

Terenurile de constructii se scumpesc cu 20-25%

Purtatorul de cuvant al ARAI a mai declarat ca in acest an preturile terenurilor pentru constructii vor creste cu pana la 25%. “Spatiile pentru birouri sunt la mare cautare. Investitorii vaneaza terenurile mai mari, din zone centrale, unde se pot construi birouri sau blocuri pentru locuinte”, a spus Zilisteanu. El a precizat totodata ca din acest an casele nationalizate vor putea fi scoase la vanzare, iar investitorii in constructii se vor reorienta catre blocurile de locuinte .”Un metru patrat in zona centrala costa intre 1.500 si 2.500 euro”, a spus Zilisteanu.

Citeste si:  Legume de 12 milioane euro

Locuinte noi la pretul celor din Berceni

Blocurile de locuinte construite de catre investitori vor avea preturi cuprinse intre 900 si 1.000 euro/metru patrat, in timp ce un metru patrat in blocurile construite inainte de 1989, costa intre 700 si 900 euro, a mai mentionat reprezentantul ARAI. Specialistii din mediul imobiliar au afirmat ca preturile apartamentelor vechi ar putea scadea fata de momentul actual, datorita ofertelor mai avantajoase la capitolul pret pe metru patrat ale locuintelor nou-construite, tot la bloc. “Practic, in acest an se preconizeaza continuarea tendintei de constructie a noi blocuri de locuinte in defavoarea caselor unifamiliale – unde cererea segmentului clasei de mijloc al populatiei si-a satisfacut oarecum cererea”, a mai informat Radu Zilisteanu.

Problema locuintelor, rezolvata peste 30 de ani

Cat priveste segmentul rezidential, respectiv apartamente si case, Zilisteanu a subliniat ca preturile acestora va creste cu pana la 10%. “Din pricina faptului ca BNR a luat unele masuri privind creditarea, anul trecut, la un moment dat, cererea a inceput sa scada”, a spus el. Conform datelor oficiale, anul trecut au fost construite circa 30.000 de unitati locative in tara. “In Romania avem nevoie de aproximativ 1 milion de unitati locative. In ritmul actual, vom rezolva aceasta problema peste 30 de ani”, considera purtatorul de cuvant al ARAI. (S. Etves)

Citeste si:  Angajații de la stat mizează pe siguranța locului de muncă