Comisia Europeana a aprobat recent Programul Operational pentru Pescuit pentru Romania pentru perioada 2007-2013. Cheltuiala publica totala eligibila a programului este de 307.618.942 euro, din care asistenta Uniunii Europene prin FEP este de 230.714.207 euro. Programul se aplica pe intreg teritoriul Romaniei, care este desemnat in totalitate regiune de convergenta.

FEP va sprijini Romania, in calitate de nou stat membru al Uniunii Europene, sa dezvolte un sector pescaresc competitiv, modern si dinamic, bazat pe practicarea unor activitati de pescuit si acvacultura durabile, care sa ia in considerare si alte probleme importante precum mediul inconjurator, cererea consumatorilor si industria alimentara.

Programul contribuie, de asemenea, la cresterea competitivitatii sectorului pescaresc, incurajeaza crearea de noi locuri de munca si promoveaza dezvoltarea sectorului de acvacultura.

Axa prioritara 1: Adaptarea flotei de pescuit comunitare

Aceasta axa prioritara urmareste promovarea unor activitati pescaresti profitabile si durabile in zonele maritime. In acest context, programul va promova competitivitatea flotei de pescuit romanesti prin modernizarea si adaptarea navelor si ambarcatiunilor de pescuit in vederea imbunatatirii sigurantei pe mare, a selectivitatii uneltelor de pescuit si a conditiilor de munca.

Citeste si:  Rivalitate chineza pentru MG Rover

Axa prioritara 2: Acvacultura, pescuit in ape interioare, prelucrarea si comercializarea produselor din pescuit si acvacultura

Obiectivul acestei axe este de a promova competitivitatea si profitabilitatea in sectoarele de acvacultura, de prelucrare a pestelui, precum si de comercializare si de pescuit in ape interioare.
Masurile se refera, in principal, la imbunatatirea conditiilor de igiena si a calitatii produselor pescaresti, la dezvoltarea si introducerea de metode noi inovatoare si prietenoase fata de mediul inconjurator. Diversificarea catre noi specii de peste si productia de peste de calitate superioara si cu valoare ridicata vor fi, de asemenea, promovate.

Axa prioritara 3: Masuri de interes colectiv

Aceasta axa sprijina masuri de interes colectiv cu un domeniu de aplicare mai larg decat masurile luate in mod obisnuit de catre intreprinderile private si care ajuta la atingerea obiectivelor politicii comune in domeniul pescuitului. Aceasta axa urmareste modernizarea porturilor existente utilizate pentru debarcarea capturilor, restructurarea organizatiilor de producatori si imbunatatirea aptitudinilor profesionale.

Citeste si:  Pogea: Cota unica de impozitare si TVA nu vor creste

Axa prioritara 4: Dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti

Principalul obiectiv al acestei axe este de a ajuta comunitatile de pescari sa isi diversifice activitatile economice si de a imbunatati calitatea vietii in zonele pescaresti. Delta Dunarii este considerata o potentiala zona de interventie a FEP, precum si alte zone situate de-a lungul coastei Marii Negre.

Axa prioritara 5: Asistenta tehnica

Sprijinul acordat prin aceasta axa are in vedere dezvoltarea capacitatii administrative a autoritatilor romanesti si garantarea unei functionari eficiente a sistemului de gestiune, control si monitorizare a PO, precum si garantarea unei implementari corespunzatoare a programului.