Zeci de mii de arme de timp AK-47 sau, mai pe romaneste, AKM (Automat Kalashnikov Modificat), produse la Cugir, sunt exportate, anual, in Statele Unite. Innebuniti dupa armele de inspiratie ruseasca, americanii varsa, inca din 1998, milioane de dolari pe an, bani care intra in conturile fabricii de la Cugir. La iesirea din tara, costul unei astfel de arme este destul de redus fata de pretul unei pusti pe piata de profil din SUA. Modificate sa traga exclusiv foc cu foc, pustile Kalashnikov sunt folosite ca arme de vanatoare sau de tir.

La inceputul anilor 2000, AKM-urile modificate pentru vanatoare au fost vandute si in Romania, insa, la scurt timp, Ministerul Agriculturii a hotarat sa le scoata in afara legii. Decizia a declansat un scandal de proportii, in conditiile in care, peste o mie de oameni, dintre care multi demnitari, apucasera deja sa achizitioneze pentru vanatoare pusti AKM. Exportate de romani in cantitati industriale pentru distractiile vanatorilor de peste Ocean, pustile AK-47, modificate sa traga doar foc cu foc au atras Romania intr-un conflict cu vecinii rusi, care au ridicat problema licentelor pentru producerea armelor de inspiratie ruseasca. Acestia nu s-au opus faptului ca Romania si Rusia sa faca afaceri cu armament, insa au subliniat ca, pentru incheierea unei intelegeri in acest sens, tara noastra trebuie sa plateasca pentru armamentul de tip sovietic produs in fabricile proprii. In acest sens, vecinii de la rasarit sustin ca Rusia detine drepturile de proprietate ale mai multor tipuri de armament, inclusiv al automatelor Kalasnikov. „Zilele trecute, o delegatie a Guvernului roman a fost la Moscova pentru a a discuta despre licentele, iar Romania pare decisa sa renunte la producerea AKM-urilor“, ne-au declarat surse judiciare. Scandalul „Kalasnikov“ a ajuns chiar si in SUA, dupa ce oficialii rusi au deschis, cu un an in urma, o disputa internationala legata de aceasta arma, intr-un articol din cotidianul „New York Times“.

Citeste si:  Bancile romanesti speculeaza pe Bursa cu bani de import

Fabrica de arme din Alba incaseaza milioane de euro din exportul de pusti romanesti

In paginile acestei publicatii se arata ca SUA ar fi aranjat transferul a mii de copii ale armelor Kalasnikov din tarile foste comuniste catre fortele militare din Afganistan si Irak, in conditiile in care Moscova ar fi vrut ca armele sa fie cumparate din Rusia si nu din Romania, Bulgaria ori Ungaria. Din punctul de vedere al legislatiei internationale, un patent modificat mai mult de 50 la suta, devine inventie proprie. Drept urmare AK-47 produs in Romania a devenit AKM (Automat Kalasnikov Modificat), in sensul ca are glontul mai greu si bataia mai lunga.

In ciuda presiunilor exercitate de rusi, reprezentantii fabricilor din Romania au continuat sa fabrice pe banda rulanta automatele inventate de eroul sovietic Mihail Kalasnikov si, mai mult, au reusit chiar sa ocupe piata exporturilor catre SUA. In acest sens, directorul general al fabricii de arme „Cugir“ SA, Francisc Cudlar, ne-a declarat ca spre SUA pleaca anual cantitati uriase de AKM, scoase la vanzare in nu mai putin de cinci modele. „Colaborarea cu americanii dateaza inca din 1998. Atunci s-au incheiat primele contracte. Acum vindem zeci de mii de bucati, in cinci modele, de trei calibre fiecare. Cifra de afaceri se ridica la nivelul milioanelor de dolari“, ne-a declarat directorul Cudlar, care a refuzat insa sa specifice cu exactitate cantitatile de arme si beneficiile rezultate din afacerile cu americanii.

Citeste si:  Parlamentarii renunta cu greu la privilegiile bugetare

Modelele apreciate pe piata din SUA ar fi de calibru 7,62 milimetri, care sunt de altfel si cele mai vandute, 5,45 milimetri si 5,56 milimetri. „Din ceea ce stim, pustile fabricate la noi nu sunt cautate neaparat de vanatori. Ei isi cumpara un AKM pe care il folosesc doar ca sa traga la tinta. Au poligoane foarte mari, unde trag in draci“, a mai afirmat directorul fabricii de la Cugir. In ce priveste mult discutatele licente, Cudlar a ocolit raspunsul. „Noi vindem in conformitate cu legile americane si, plus de asta, sunt comercializate doar ca pusti de vanatoare sau cu utilizare sportiva“, ne-a mai spus Francisc Cudlar.

Curios este faptul ca arma preferata acum de americani pentru trasul la tinta, este exact aceeasi pusca automata care a decimat zeci de mii de soldati ai US Army in razboaiele din Coreea, Vietnam si Orientul Mijlociu.

In acelasi timp, AK 47 este arma preferata a fortelor de gherila din intreaga lume, trupe care detin, in prezent, in jur de 70 de milioane de automate de acest tip.

Citeste si:  Noapte buna! - Cat au castigat de Anul Nou

Este arma preferata de teroristi si gangsteri si poate fi gasita in dotarea al-Qaeda, a mafiei italiene sau a altor grupari criminale si este una dintre cele mai cautate pe piata neagra. Kalashnikovul a fost folosit si in mai multe atentate celebre, printre care cel impotriva fostului presedinte georgian, Eduard Sevardnadze.

Autor: Andrei Dumitrescu, Adrian Artene