In ciuda preturilor mai scazute din aceasta perioada, cantitatile de carne de porc vandute aceasta luna sunt mult sub asteptarile crescatorilor. Carnea de porc din productia interna vanduta in decembrie este cu mult sub estimarile crescatorilor, intr-o luna in care livrarile sunt in mod normal mai mari cu aproximativ 30%, a declarat Gheorghe Caruz, presedintele patronatului crescatorilor de porci din Romania.
“In acest an, vanzarile noastre nu au crescut, desi preturile sunt mai mici cu circa 30.000 de lei vechi pe kilogramul de carne in carcasa, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut”, a spus Caruz.
El a precizat ca in prezent pretul unui kilogram de carne in carcasa este de 65.000-70.000 lei vechi, fata de 90.000-98.000 lei vechi in decembrie 2005.
Presedintele patronatului apreciaza ca o posibila explicatie a acestei situatii ar putea fi scoaterea pe piata a stocurilor de carne din import, multe firme recurgand la aceasta varianta, pentru a nu plati penalitati dupa data de 1 ianuarie 2007.

Taxa de penalizare

Producatorii din sectorul agroalimentar vor plati o taxa de penalizare daca la data aderarii Romaniei la UE vor avea stocuri mai mari decat media anilor anteriori. Necesarul anual pentru asigurarea cu carne este de 11 milioane de porci, din care 4,5 milioane provin din gospodariile populatiei, iar aproximativ un milion de porci se gasesc in unitatile de tip industrial.
“In Romania sunt taiati de Ignat peste patru milioane de porci”, a afirmat Caruz, mentionand ca o mare parte din consumul intern inregistrat de-a lungul anului este asigurat de importuri.
In ceea ce priveste situatia crescatorilor romani dupa aderarea la UE, Caruz afirma ca este de asteptat ca unii dintre acestia sa dispara din piata, intrucat nu au efectuat investitii pentru modernizarea unitatilor, in special in ceea ce priveste respectarea normelor de mediu.

Citeste si:  Legislatia si birocratia tin economia in aer

Furajele – 70% din cheltuielile crescatorilor

Potrivit reprezentantului patronatului de profil, peste 70 la suta din cheltuielile producatorilor romani in procesul de crestere a porcilor sunt reprezentate de furaje. “Desi pretul furajelor s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, carnea de porc la producatorii autohtoni a stagnat sau chiar a scazut din cauza importurilor de carne de porc congelata aruncata pe piata de procesatori in aceasta perioada pentru diminuarea stocurilor”, a spus Caruz. In prezent, porumbul este achizitionat cu circa 5.000 lei vechi/kg, iar anul trecut pretul nu depasea 2.000 de lei/kg. Gheorghe Caruz a afirmat ca, in acest an, va ramane pe stoc cu circa 10.000 porci din cei 27.000 pe care ii livra in perioada Craciunului.

Caruz investeste in 200 de magazine

Intr-o alta ordine de idei, grupul de firme Caruz – care cuprinde 12 societati – intentioneaza sa investeasca, in 2007, in jur de 500 miliarde lei vechi pentru deschiderea a 200 de magazine proprii la nivelul intregii tari. “Intentionam sa ne deschidem o retea proprie pentru comercializarea carnii si a produselor din carne de porc obtinute in una din unitatile noastre, fabrica de preparate Galco SA (fostul combinat Galco Galati), dar si sa intram in reteaua de supermarket-uri”, a declarat presedintele grupului, Gheorghe Caruz. La ora actuala, grupul detine 10 magazine proprii. Holdingul activeaza in sectorul de crestere a porcilor, detinand terenuri agricole pentru cultivarea furajelor, complexe de crestere a porcilor si unitati de procesare a carnii de porc. “Complexul de porci Caruz livreaza anual in jur de 250.000 de porci pe piata, iar fabrica de preparate Galco SA (fostul combinat Galco Galati) a ajuns la ora actuala la 20 de tone de preparate pe zi”, a spus Caruz. Capacitatea totala a Galco SA depaseste 120 de tone de preparate din carne pe zi, din care doua tone preparate crud uscate. Galco SA a inceput productia din carne si preparate din carne in luna mai, printr-o investitie de opt milioane euro, din care doua milioane euro au reprezentat fonduri Sapard.

Citeste si:  Liber-profesionistii pot incheia contracte de asigurare pentru somaj

Autor: Gabriel Botezatu