Contractul cu Apa Nova nu mai este un secret, cel putin asa vrea sa ne convinga primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. O lectura atenta a contractului si a caietului de sarcini arata ca, in contractul cu Apa Nova, bucurestenii sunt legati de maini si de picioare pentru urmatorii 25 de ani. Contractul de concesiune nu poate fi reziliat fara ca primaria sa riste plata unor despagubiri de sute de milioane de dolari. In acelasi timp, municipalitatea nu poate aplica penalitatii companiei pentru nerespectarea clauzelor contractuale. Prevederile continute in acest document ofera o protectie solida companiei in fata oricaror evenimente neprevazute precum inundatiile care s-au petrecut recent in Capitala. Daca, de exemplu, bucurestenii au pretentia ca Apa Nova sa scoata rapid apa de ploaie din subsoluri sau casele oamenilor, trebuie sa plateasca in plus. Contractul da dreptul concesionarului sa ceara, in astfel de cazuri, ajustari la toate tipurile de tarife.

Controversatul contract de concesiune prin care Apa Nova a pus mana pe gestionarea serviciilor de apa si canalizare in Bucuresti a fost facut public ieri, de primarul general, Adriean Videanu, cu acceptul reprezentantilor acestei companii. Contractul figureaza pe pagina de internet al SC Apa Nova SA, dar cuprinde numai enunturi si date generale. Decizia de publicare a fost luata dupa ce Capitala a fost inundata de ploi torentiale de doua ori in ultima luna. Acest lucru a provocat nemultumirea locuitorilor si dispute aprinse intre autoritati. Videanu sustine ca, in urma renegocierilor cu Apa Nova compania ar urma sa sporeasca semnificativ nivelul investitiilor in urmatorii trei ani: de la 20 de milioane de euro stipulate in contract, la 100 de milioane. Aceasta renegociere ar urma sa elimine o prima neclaritate din contractul de concesiune semnat acum 5 ani de municipalitate cu Apa Nova. In plus, municipalitatea isi asuma o parte din sumele necesare modernizarii si extinderii sistemului de canalizare si promite sa contribuie cu bani alaturi de concesionar. Un alt aspect inca neclar este cel al sanctiunilor pe care Apa Nova ar urma sa le suporte ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale: “La propunerea structurii tehnice, primarul general va fi indreptatit sa penalizeze Apa Nova pentru neindeplinirea anumitor obiective sau puncte din contract”, a spus Videanu.

Citeste si:  Impozitele bat la poarta taranului

Potrivit prevederilor contractuale, bucurestenii vor bea apa la standardele UE in 2010, cand vor fi canalizate toate strazile. Totusi, ei vor putea trage de urechi compania pentru lipsa de presiune de la robinete, incepand cu acest an. Compania si-a negociat un statut confortabil chiar si in situatii exceptionale cum au fost cele din perioada inundatiilor. Astfel, prin contract SC Apa Nova se obliga sa evacueze un volum de apa echivalent cu de sase ori media precipitatiior cazute in mod obisnuit in acea luna. Tot prin contract, Apa Nova si-a rezervat dreptul ca in situatii exceptionale, care nu depind si nu pot fi controlate de concesionar, cum ar fi inundatiile de luna trecuta, sa ceara marirea tarifului la canalizare.

Din valoarea totala a facturilor platite catre Apa Nova, bucurestenii vireaza 0,7% in buzunarul Autoritatii de Reglementare Tehnica (ART), un organism independent, infiintat prin hotararea Consiliului General al Primariei Capitalei. Radu Dumitrescu, director al ART, spune ca in ciuda speculatiilor aparute in presa institutia sa nu este una “bogata”, bugetul acesteia fiind putin mai mare de 200.000 de dolari pe an. “Din acesti bani platim salarii pentru 13 oameni, analize specifice de laborator si aparatura tehnica necesara. Nici vorba sa dispunem de milioane de dolari pe an cum am vazut ca s-a vehiculat prin presa”, a spus Dumitrescu.

Citeste si:  Romania, ultima frontiera a globalizarii serviciilor

Tot din buzunarul locuitorilor Capitalei este platit si un consiliu format din trei experti straini care acorda asistenta tehnica companiei. Bugetul corpului de experti este de 100.000 de dolari pe an, banii trebuind a fi virati chiar daca contul nu este gol.

Ontanu ii sfatuieste pe sinistrati sa ceara daune

“Locatarii din sectorul 2 ale caror locuinte sau masini au fost afectate de inundatii ar trebui sa ceara daune in instanta societatii Apa Nova”, a declarat, ieri, primarul Neculai Ontanu. El a spus ca autoritatea locala le va oferi oamenilor consiliere juridica in acest sens.

Edilul de sector a facut un apel catre cetatenii din soseaua Colentina, care au suferit daune in urma inundatiilor de duminica, sa ceara recuperarea acestora de la Apa Nova Bucuresti. Primarul sectorului 2 considera ca locatarii afectati de inundatii au sanse sa-si recupereze prejudiciul provocat de inundatii, argumentul fiind acela ca, desi a fost avertizata, Apa Nova nu a intervenit in timp util pentru evitarea dezastrului.

Citeste si:  Internele vor modificarea legilor proprietatii

Autori: Daniela Serb, Alexandru Ionescu