Romania ar putea adera la moneda euro in 2012-2014. In prezent, economia romaneasca indeplineste doua dintre cele patru criterii pentru a adopta moneda unica europeana: deficitul bugetar si nivelul datoriei publice.Presupunind ca Romania va adera totusi la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana, avem sanse sa adoptam euro ca moneda cel mai devreme in perioada 2012-2014. Potrivit unui studiu realizat recent de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), exista posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa adere la Uniune la termenul prevazut, cu conditia sa indeplineasca criteriile de aderare si sa rezolve rapid problemele politice interne.

Jumatate dintre criterii sint indeplinite

Potrivit prevederilor Tratatului de la Maastricht, statele candidate trebuie sa respecte o serie de criterii de convergenta nominala pentru a putea adopta moneda unica europeana. Romania indeplineste, in prezent, doua dintre cele patru criterii de aderare la zona Euro, care arata ca adoptarea monedei unice europene ar putea avea loc intre 2012 si 2014.

Astfel, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3% din Produsul Intern Brut, limita in care Romania se incadreaza, deficitul prevazut pentru acest an fiind de 1%, potrivit datelor BA-CA. Bulgaria are un excedent bugetar de 1% din PIB.

Citeste si:  Bancherii, in audienta la banca centrala

De asemenea, datoria publica trebuie sa fie de maximum 60% din PIB, nivelul consemnat de Romania fiind de 23,4% din PIB, iar cel al Bulgariei de 38,5%.

Un alt criteriu, rata inflatiei, ar fi trebuit sa se plaseze in luna iulie a acestui an sub 2,4%, prag depasit atit de Romania – cu 9,9%, cit si de Bulgaria – cu 4,8%.

Tratatul de la Maastricht prevede ca rata inflatiei trebuie sa fie cu cel mult 1,5% peste media celor trei state membre ale Uniunii Europene in care se inregistreaza cea mai scazuta rata.

Bulgaria va putea trece la euro inaintea noastra

In ceea ce priveste rata dobinzii pe termen lung, in iulie, aceasta trebuia sa se mentina sub 5,2%. Romania a depasit cu mult aceasta valoare, rata situindu-se la 14,2%, in timp ce Bulgaria s-a incadrat in aceasta limita, cu 3,3%.

Inainte ca un stat sa adopte moneda europeana, trebuie sa participe timp de doi ani la Mecanismul European de Schimb (ERM II). BA-CA estimeaza ca Romania ar putea adopta euro in intervalul 2012-2014, in timp ce pentru Bulgaria este prevazuta perioada 2009-2010, in cazul in care cele doua state vor adera la UE in 2007.

Citeste si:  Bugetul face prima victima

Potrivit previziunilor analistilor austrieci, Polonia, Cehia si Ungaria, care au aderat la UE in mai 2004, nu vor adopta moneda europeana inainte de 2010, in timp ce Estonia, Lituania si Slovenia ar putea deveni membre ale zonei Euro inainte de 2007, cele trei tari fiind participante la ERM II inca din anul 2004.