Atestarea titlurilor, diplomelor si certificatelor universitare a fost blocata ieri de catre Consiliul National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare (CNADTCU), condus de academicianul Eugen Simion.

„Decizia s-a luat pentru ca am constat ca nu ne putem exercita mandatul, in conditiile in care MEdC nu ne consulta atunci cand emite ordine si hotarari de guvern care privesc direct obiectul de activitate al Consiliului“, a declarat ieri Nicolae Manolescu, care nu face parte din Consiliu dar a fost invitat la sedinta de Eugen Simion. Manolescu a facut referire la o hotarare de guvern si cinci ordine de ministru care au schimbat complet tabloul studiilor doctorale si a altor activitati ale universitailor, „cu niste consecinte dramatice“.

Este vorba de ordinele de ministru referitoare la criteriile pentru ocuparea posturilor de profesor, conferentiar si cercetator stiintific gradele I si II, si de hotararea de guvern privind organizarea doctoratului. Cele cinci ordine sporesc exigenta criteriilor de accedere la functiile mentionate si urmeaza a fi aplicate chiar de luna viitoare.

Citeste si:  Ajutoare de stat pentru competitivitate

De exemplu, o functie de profesor universitar se poate ocupa numai daca un candidat la acest titlu are cel putin un grant de cercetare castigat prin competitie internationala si studii cuprinse in bazele de date internationale, conditii ce nu existau pana acum. „Introducerea unor criterii cantitative, aplicabile tuturor domeniilor este imposibila“, se arata intr-un comunicat remis presei de CNADTCU.

In privinta Hotararii de Guvern privind organizarea doctoratului, CNATDCU a considerat ca ea nu poate fi aplicata deoarece contravine legii privind organizarea ciclurilor universitare, potrivit careia intrarea in vigoare a noului sistem de doctorat ar trebui sa se faca dupa minim patru si maximum sase ani. Astfel, se creaza „mari dificultati de natura stiintifica si pedagogica, neexistand nici sustinerea financiara necesara“, precizeaza CNADTCU. „CNADTCU poate fi dizolvat prin ordin de ministru daca nu functioneaza si, in loc sa ne ajute, devine un cenzor al activitatii noastre. Obiectul de activitate al CNATDCU nu este sa discute actele normative, ci sa le aplice. Ce s-ar intampla daca toti am spune ca nu ne place sa trecem strada pe verde?“, ne-a declarat Dumitru Miron, secretar de stat in MEdC. Miron a precizat ca actele normative, pe care le contesta CNADTCU „nu sunt un capriciu al cuiva, ci sunt absolut necesare pentru ca absolventii nostri sa intre in circuitul european de valori“.

Citeste si:  Modificari in actele privind concediile medicale

Autor: Ana-Maria Vieru