Familia Dana si Adrian Nastase sunt suspectati ca ar patrona din umbra Centrul National de Invatamant Turistic (CNIT), situat in Complexul Hotel Parc -Turist. CNIT, asociat in participatiune cu o obscura firma controlata de familia Nastase, este singura institutie acreditata de stat pentru acordarea atestatelor necesare lucratorilor in domeniul turismului.

Toti ghizii, bucatarii, cofetarii, carmangerii, patiserii, chelnerii, receptionerii, ospatarii, barmanii, femeile de serviciu, spalatoresele, portarii etc. trebuie sa aiba acest atestat.

Pentru a-l obtine, salariatii din domeniul turistic au fost obligati sa urmeze cursurile Centrului National de Invatamant Turistic, contra unor sume care variaza intre 60 si 260 euro de persoana. Veniturile pot ajunge la 2.000.000 euro la 10.000 de cursanti.

La acestea se adauga veniturile obtinute din perfectionarea personalului care vrea sa promoveze in functii de sef (bucatar, receptioner, ghid etc). Plus 1.000.000 euro despagubiri, daca statul reziliaza contractul inainte de termenul de 20 de ani, asa cum e prevazut acum in contract. Sursele noastre sustin ca in aceasta afacere, familia Nastase ar fi folosit drept paravan mai multe persoane, intre care si Dan Plumb, sotul Rovanei Plumb, parlamentar PSD.

Citeste si:  Ultima solutie pentru industria avicola: investitiile in publicitate

Centrul de invatamant turistic a fost infiintat in 1971 de Guvernul Romaniei, in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Aflat in incinta Complexului hotelier Parc-Turist din vecinatatea Casei Presei din Bucuresti, centrul era atunci unul dintre cele mai moderne din Europa de Est. Era dotat cu laboratoare pentru alimentatie publica, cabinete de limbi straine cu aparatura audio-video cum nici activistii PCR nu aveau acasa, avea sali de informatica, precum si multiple facilitati pentru desfasurarea practicii.

Cursurile erau structurate pe trei module: turism, hotelarie si alimentatie publica. In prezent, bunurile mobile si imobile ale centrului din Bucuresti, dar si din tara valoreaza cateva milioane de euro.

Autori: Ondine Ghergut, Adrian Artene