Compania, care a creat arhitectura procesoarelor tuturor telefoanelor mobile din lume, a tinut Intel departe de piata de cativa ani.
Campionul britanic al microprocesoarelor, Arm, o subsidiara a companiei japoneze SoftBank, si-a lansat oficial oferta publica initiala pe Wall Street. Iata cinci lucruri pe care trebuie sa le stii despre aceasta companie, care a fost evaluata recent la peste 64 de miliarde de dolari.
Arm este lider mondial in arhitectura semiconductoarelor fabricate sub licenta pentru aproape intreaga piata globala de smartphone-uri. Modelele sale de procesoare vor fi folosite in peste 99% din smartphone-urile din lume pana in 2022. Toate modelele care ruleaza Android, precum si toate iPhone-urile, au procesoare bazate pe o arhitectura conceputa de Arm.
Infiintata in 1990, tehnologia Arm se regaseste, de asemenea, in majoritatea tabletelor si a ecranelor televizoarelor digitale, precum si intr-o proportie semnificativa de cipuri cu procesoare integrate. Compania estimeaza ca aproximativ 70% din populatia lumii utilizeaza produse bazate pe tehnologia sa.
Arhitectura procesoarelor sale este mult mai bine adaptata dispozitivelor de format mic decat cea a Intel, care a inregistrat numeroase esecuri pe piata smartphone-urilor inainte de a disparea cu totul. Odata cu integrarea in 2020 a cipurilor cu arhitectura Arm in MacBook-urile Apple – inspirate de cele utilizate in iPhone – compania abordeaza acum piata computerelor, dominata pana acum de Intel.
Peste 30 de miliarde de cipuri bazate pe tehnologia Arm au fost livrate in anul financiar incheiat la 31 martie, ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 70% fata de 2016. Arm primeste o redeventa unitara pentru aproape toate cipurile proiectate si fabricate cu ajutorul tehnologiei sale.
Aproape un sfert din vanzarile companiei sunt generate de un singur client, Arm China, o entitate care, in ciuda numelui sau, nu este controlata nici de producatorul britanic de microprocesoare, nici de compania mama SoftBank, care au doar o participatie minoritara indirecta.
“Depindem de relatia noastra comerciala cu Arm China pentru a avea acces la piata chineza”. Iar “daca aceasta relatie comerciala nu mai exista sau se deterioreaza, capacitatea noastra de a concura pe (aceasta) piata ar putea fi afectata in mod semnificativ si negativ”, avertizeaza Arm in documentele depuse in vederea IPO-ului sau.
Compania este, de asemenea, deosebit de sensibila la tensiunile internationale care au crescut in ultimii ani in jurul acestui sector strategic, in special intre China si Statele Unite.
Arm intentioneaza sa joace un rol strategic in domeniul inteligentei artificiale generative (AI), care suscita in prezent un interes la nivel mondial.
Potrivit producatorului, microprocesoarele sale permit deja ca toate smartphone-urile moderne sa fie compatibile cu inteligenta artificiala si invatarea automata.
Dar generatiile viitoare ale cipurilor sale vor trebui totusi sa accelereze elementele cheie ale algoritmilor care vor fi utilizati in aplicatiile viitoare, in special inteligenta artificiala, altfel risca sa ramana in urma, avertizeaza compania, care spune ca lucreaza la aceasta problema cu Alphabet (compania mama a Google), Cruise (General Motors), Mercedes-Benz, Meta (compania mama a Facebook) si Nvidia.
Sursa: https://www.bfmtv.com/tech/produits/qui-est-arm-la-discrete-entreprise-britannique-qui-fait-fonctionner-tous-nos-smartphones_AV-202308220387.html