Forta de munca si mediul de afaceri din Romania nu pot face fata la ora actuala concurentei care se va manifesta dupa aderarea la Uniunea Europeana, a declarat presedintele Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER), Marian Petre Milut, citat de agentia de presa Rompres si www.SMARTfinancial.ro.

“Companiile nu pot asigura un nivel salarial competitiv în raport cu firmele multinationale si se vor confrunta cu o adevarata lipsa de manageri eficienti care vor pleca spre salarii mai mari. Situatia este si mai dramatica la nivelul fortei de munca, acolo unde ne confruntam cu o lipsa acuta de personal specializat”, a spus Milut.

Presedintele ADER a subliniat ca mediul de afaceri sufera si din pricina lipsei unor masuri care sa il încurajeze inaintea momentului aderarii. “Acordarea unei scutiri pentru profitul reinvestit ar fi putut constitui o gura de aer pentru IMM-uri înainte de aderare, dar nu s-a dorit acest lucru”, sustine Milut. Acesta a declarat ca Romania se confrunta si cu o situatie extrem de grava în ceea ce priveste dezvoltarea economica.

Citeste si:  FNGCIMM partenerul ideal al IMM-urilor

“Nu se poate sa avem un Produs National Brut sub nivelul Produsului Intern Brut, cu alte cuvinte investitiile realizate din capitalul autohton afara si in strainatate sunt sub cele realizate de investitorii straini la noi, deci profitul pleaca afara”, a spus Milut. In opinia membrilor ADER, autoritatile au oferit si exemple de coruptie în ultimul timp, cel mai relevant caz fiind cel al privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni.

“Desi ofertantii au ramas la acelasi nivel, autoritatile nu au deschis usa pentru oferte mai bune, ci au preferat sa continue procesul de privatizare, ceea ce constituie un act de mare coruptie”, sustine presedintele ADER. Potrivit presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Stefan Popa, “am ajuns în situatia în care 90 la suta din capitalul bancilor din Romania este strain. Cred ca macar 10 la suta ar trebui sa ramana românesc, si, de aceea, am solicitat ca CEC sa ramana in administrarea romanilor prin intermediul unei subscriptii publice”.

Citeste si:  Ce idei de cadouri Secret Santa fac valva anul acesta?

Sursa: Rompres & SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©