Relatiile dintre liberali si democrati au ajuns intr-un punct critic. Motivele de disensiune s-au inmultit, iar o solutionare pe cale negociata este deocamdata improbabila. Mai ales, ca dialogul dintre partidele Aliantei se poarta prin intermediul declaratiilor publice; reuniunea Consiliului de Coordonare a Aliantei PNL-PD, programata pentru ieri nemaiavand loc. In schimb, conducerile celor doua partide s-au intrunit separat. Concluziile la care au ajuns le diferentiaza net din punctul de vedere al agendei politice al fiecarui partid.
Pedistii, acuzati de “balcanism”
Astfel, liberalii cer in continuare demisia lui Turianu din fruntea Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii si au refuzat oficial proiectul ca Executivul sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pentru Legea lustratiei. “Trebuie sa lasam legea in Parlament, in dezbatere” a spus presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. Singura concesie pe care au facut-o liberalii a fost dezavuarea amendamentelor aduse acestei legi care vizeaza anumite persoane, nu categorii care au facut politie politica. Este vorba de amendamentul senatorului PC Gavrila Vasilescu ce a inclus si comandantii de nava drept pasibili de a fi lustrati, dar si al liberalei Norica Nicolai ce a obtinut in Comisia Juridica ca cei implicati in tranzactiile valutare ale fostului regim sa suporte efectele acestei legi. Dupa ce PD si presedintele Traian Basescu, ce s-a simtit direct vizat, au reactionat critic fata de aceste “ajustari” ale legii, acum Tariceanu a declarat ca legea trebuie sa intre in dezbaterea Parlamentului “fara prevederi de acest gen care sunt nu numai excesive, dar si deplasate”.
Asumarea raspunderii i se pare inutila din moment ce proiectul initiat de parlamentari ai PNL a primit avizul favorabil al Guvernului. In privinta scandalului CNSAS, Tariceanu nu si-a ascuns nemultumirea fata de partenerii din Alianta carora le-a cerut din nou sa-si respecte angajamentele trecand chiar la amenintari privind eventualitatea intreruperii colaborarii politice cu democratii. “Mie mi-ar parea rau ca Alianta se rupe pentru ca PD nu-si respecta angajamentele. N-am luat in calcul aceasta posibilitate si nici nu-mi doresc sa o luam in calcul” a afirmat Tariceanu la finalul sedintei de la PNL. Presedintele liberalilor a justificat si declaratiile dure ale unor personalitati din PNL la adresa PD de la sfarsitul saptamanii precedente: “Unii dintre colegii mei au luari de pozitie excesive care insa nu ar exista daca in PD s-ar intelege ca trebuie procedat nemteste, nu ca in Balcani, adica promisiunile sa fie respectate”.
CNSAS, in perioada de proba
Impasul in care a ajuns comunicarea din interiorul Aliantei este evidentiat si de indoielile exprimate de primul-ministru in privinta oportunitatii reunirii Consiliului National de Coordonare al Aliantei PNL-PD. In acelasi timp cu sedinta liderilor liberali, conducerea PD s-a reunit pentru a analiza situatia creata de scandalul CNSAS. Nici democratii nu par sa fie dispusi la compromis. Ei au reafirmat faptul ca nu vor cere presedintelui CNSAS, Corneliu Turianu, sa se retraga pentru ca asta ar fi o imixtiune politica in activitatea Colegiului. PD doreste ca cei doi adversari, Ticu si Turianu, sa inceapa impreuna cercetarea dosarelor venite de la SRI. “Aceasta institutie trebuie lasata sa lucreze. Noi am propus o perioada de proba de trei luni” a spus liderul democratilor, Emil Boc.
Dupa ce vor trece cele trei luni si se va observa ca activitatea Colegiului ramane nesatisfacatoare, de-abia atunci coalitia ar trebui sa analizeze posibilitatea luarii unor noi decizii referitoare la CNSAS. “Nu cred ca o problema precum alegerea lui Ticu trebuie sa rupa o alianta” a comentat Boc reactia vehementa a PNL vizavi de ceea ce s-a intamplat la CNSAS. Democratii au ramas la fel de fermi pe pozitii si in ceea ce priveste asumarea raspunderii Guvernului pentru Legea lustratiei, desi procedura nu este agreata nu numai de liberali, dar nici de PC si UDMR. Astfel, demersul PD este condamnat esecului, dar este promovat in continuare cu incapatanare.
Ungureanu, ingrijorat de “baletul politic”
Incordarea relatiilor dintre liberali si democrati il ingrijoreaza si pe ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Acesta crede ca tulburarile din viata politica interna pot dauna procesului de integrare. “Un supliment de stabilitate interna este intotdeauna binevenit in ceea ce priveste integrarea Romaniei la termen” a sustinut Ungureanu. Acesta a apreciat ca tara noastra nu-si permite “un balet agitat pe scena politica” in preajma datei preconizate pentru aderare. Nici speculatiile din presa pe tema declansarii alegerilor anticipate dupa raportul din mai al Comisiei Europene nu l-au incantat pe seful diplomatiei romanesti. El a atras atentia ca oficialii Uniunii Europene nu ar fi incantati de o posibila instabilitate politica in Romania nici macar dupa integrare deoarece autoritatile de la Bucuresti mai au multe de facut si dupa aderarea efectiva. “Nimeni din UE nu se asteapta ca, dupa raportul din 16 mai, Romania sa inceapa sa “gafaie” si sa considere ca merita un moment de odihna. Odihna Romaniei trebuie sa vina, cred eu, la trei ani dupa integrare” a declarat ministrul Ungureanu intr-o conferinta de presa. UE are nevoie de “o garantie a continuitatii de proiect” a eforturilor pentru aderare, a conchis Ungureanu.
Autor: Adrian Ilie