Scandalul din CNSAS a atins, ieri, cote maxime: Corneliu Turianu a intrat in sala de conferinte de presa a CNSAS in timpul alocat conferintei lui Constantin Ticu Dumitrescu. Acesta intarziase, asa ca, atunci cand a ajuns la institutie, l-a gasit pe Turianu citind o scrisoare deschisa adresata premierului. “Va rog sa va intrerupeti conferinta de presa, e a mea! E convocata de mine ca membru al Consiliului. Domnule Turianu, va rog frumos!”, a spus cel care ar fi trebuit sa devina presedintele Consiliului, conform intelegerilor politice. Ca urmare a conflictului, Ticu Dumitrescu si-a sustinut conferinta de presa pe treptele institutiei.

Mircea Dinescu, membru CNSAS, a spus ieri: “Am crezut ca Turianu va fi un domn, dar a inceput sa-i placa jocul… E clar ca a fost aruncat in arena acest Agamita Dandanache, Turianu”. Ca un raspuns la afirmatiile lui Dinescu, protestele au continuat si, ieri, in fata Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Cateva zeci de persoane s-au adunat pentru a-l sustine pe Ticu Dumitrescu, in orice demers ar fi intreprins. Decizia fostului detinut politic de a nu demisiona din Consiliu inainte de a purta o discutie cu presedintele Romaniei, decizie anuntata public de acesta, a fost intampinata cu aplauze de asistenta.

Liderul PRM Lucian Bolcas a precizat, ieri, ca partidul pe care il reprezinta sustine actuala formula de conducere a Colegiului CNSAS. El a precizat ca alegerile au fost democratice si corecte.

Turianu il ataca pe Tariceanu

Inainte ca ziaristii sa paraseasca incinta in care se afla Corneliu Turianu, acesta incepuse lectura unei scrisori deschise, din care a reiesit, clar, ca nu intentioneaza sa demisioneze din functia de presedinte CNSAS. “Ati declansat un atac incalificabil la adresa persoanei mele si a functiei pe care o detin, cea de presedinte ales democratic al CNSAS si asupra caruia, impreuna cu cativa consilieri ai dumneavoastra, ati regizat organizarea unui inexplicabil puci democratic. Drept urmare, ma vad nevoit a va lamuri, pe aceasta cale, o data pentru totdeauna, ca nu sunt omul nimanui, sunt doar omul legii si pentru a va cere, pentru ultima oara, sa incetati aceasta imixtiune politica in functionarea unei institutii independente, imixtiune pe care nu am de gand s-o tolerez”, a declarat Turianu.

Ticu inca nu demisioneaza

Ticu Dumitrescu a anuntat ca a vorbit la telefon cu presedintele Traian Basescu si ca acesta si-a exprimat disponibilitatea de a participa la prima sedinta a Colegiului CNSAS, de saptamana viitoare. Intrebat despre expirarea termenului de 48 de ore pe care si l-a acordat pentru a demisiona, Dumitrescu a afirmat ca s-a gandit sa nu renunte, cu atat mai mult, cu cat a vazut manifestarile de solidaritate din partea revolutionarilor, studentilor si societatii civile. “Pana nu stau de vorba cu Traian Basescu, alaturi de oameni care cunosc adevarul despre arhivele depozitate ale Securitatii, nu imi voi da demisia. Eu am incercat sa-l conving sa aiba loc o discutie intre mine, un ofiter de securitate si dansul pentru a-i demonstra ca este dezinformat de ceea ce ii spun serviciile”, a spus Dumitrescu.

«Dan Lazea e disparut de-acasa»

Fostul detinut politic a sustinut ca are documente din care rezulta ca exista aproximativ 2 milioane de dosare din arhiva Securitatii din decembrie 1989, la care se mai adauga circa 300 de mii de dosare operative ale acelui moment si peste o suta de mii de dosare penale. Ticu Dumitrescu a precizat ca in custodia SRI exista circa un milion de dosare, nu 100 de mii de dosare, dupa cum sustine oficial Serviciul. “I-am mai spus presedintelui ca eu nu fac jocul nimanui, nici al dumnealui, nici al domnului Tariceanu”, a sustinut Dumitrescu. El a mai declarat ca i-a adresat o scrisoare lui Dan Lazea – membru in Colegiul CNSAS desemnat de PD, care ar fi disparut de la domiciliu, pentru ca demisionarul vicepresedinte al CNSAS sa desluseasca public ce s-a intamplat in ziua votului.

«Basescu n-a facut politie politica»

“Presedintele Traian Basescu a colaborat cu Securitatea, insa nu cu structurile de politie politica”, a spus ieri, pentru BBC, fostul sef al statului din perioada 1996-2000, Emil Constantinescu. Acesta a vorbit despre circumstantele in care a fost citat de CNSAS, in decembrie 2005, sa-si sustina afirmatiile ca Basescu ar fi fost colaborator al Securitatii.

«PD sa-si respecte cuvantul!»

“Cerem partenerilor din PD sa-si respecte cuvantul, sa ceara lui Turianu sa se retraga din CNSAS si sa nu fim nevoiti sa apelam la modificarea unei ordonante de urgenta privind revocarea membrilor colegiului”, a spus ieri premierul Tariceanu. “Doar prin numirea lui Ticu Dumitrescu vom avea garantia ca adevaratele crime ale comunismului vor putea fi scoase la lumina”, a conchis el.

Autori: Lia Bejan, Luminita Castali