Reprezentantii autorilor, artistilor si caselor de discuri protesteaza fata de propunerile de modificare a legii privind drepturile de autor. Ei spun ca, in cazul in care propunerile vor fi aprobate de Comisia de Cultura de la Camera Deputatilor, veniturile obtinute de artisti sau producatori s-ar diminua drastic, ceea ce ar pune in discutie chiar supravietuirea acestui domeniu in Romania. Totodata, daca nu se vor lua masuri, artistii ameninta cu proteste de strada.
Asociatii reprezentative ale creatorilor, precum Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania, Credidam – colectorul unic pentru Romania al drepturilor artistilor interpreti, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor s.a., solicita deputatilor din Comisie o evaluare atenta a legilor propuse spre aprobare, subiectul in cauza fiind unul care afecteaza veniturile a numerosi artisti si creatori, dar si accesul la cultura al publicului larg.
Principala revendicare in acest caz, care a pus in doua tabere adverse asociatiile artistice, pe de o parte, si societatile de cablu si trusturile media si televiziunile, de cealalta parte, este mentinerea legii drepturilor de autor si conexe in forma adoptata de Guvern. “Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor a adoptat un amendament care exclude cea mai mare parte a drepturilor creatorilor romani rezultate din retransmiterea operelor lor prin cablu”, sustin asociatiile de colectare a drepturilor.

Conflict mai vechi

Totodata, presedintele Comisiei de Cultura, Raluca Turcan, ne-a spus ca, de fapt, nemultumirile reprezentantilor drepturilor de autor sunt rezultatul razboiului pe care acestia il duc cu Asociatia pentru Comunicare prin Cablu. “Intre cablisti si cei care reprezinta autorii este un conflict mai vechi. Asta deoarece operatorii de cablu nu urmaresc negocieri libere, ci stabilitatea unui nivel de plati”, a explicat Turcan. In acelasi timp, presedintele ACC, Radu Petric, ne-a comunicat faptul ca asociatia pe care o conduce este de partea negocierilor, dar “nu exista criterii, nu exista tema de negocieri”.
Totodata, Petric acuza asociatiile care colecteaza drepturile de autor ca incearca sa “manipuleze opinia publica, sa fure la umbra legii. Noi dorim sa platim drepturile de autor, dar in conditii echitabile”.

Se cauta solutii

Reuniti in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii asociatiilor au tinut sa atraga atentia ca mentinerea actualului text legislativ privind gestionarea colectiva a drepturilor de autor nu numai ca nu va creste costurile abonamentelor de cablu, asa cum se argumenta in favoarea adoptarii Ordonantei, ci, dimpotriva, ar facilita utilizarea rapida, conform legii, a oricarei opere, la preturi foarte mici in raport cu cele negociate individual.
“Ce se intampla acum la noi este un furt, un atac antinational la cultura. In urma negocierilor, noi am ajuns sa cerem doar un procent de 2% de plata pentru drepturile noastre”, avertizeaza compozitorul Horia Moculescu, care a anuntat ca e posibil ca artistii sa iasa in curand in strada, cu pancarte, pentru a-si cere drepturile care li se cuvin. Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei de Cultura de la Camera Deputatilor, Petre Strachinaru, spune ca, deocamdata, modificarile aduse legii se afla inca in discutia comisiei. Potrivit AmosNews, vicepresedintele a subliniat ca se cauta o solutie pentru a lasa la libera negociere plata dreptului de autor de asa natura incat sa nu fie prejudiciat nici autorul, nici posturile de radio sau de televiziune.

Doar 0,08 euro pentru drepturi de autor

In prezent, Romania apare in mai toate statisticile din domeniu pe ultimul loc pe lista tarilor care acopera plata drepturilor catre autori, artisti sau case de discuri din incasarile de la radiouri, televiziuni si societati de transmisie prin cablu, in cadrul unei politici nationale, aliniate legislatiei europene in domeniu.
Astfel, anual, romanii platesc 0,08 euro pentru drepturi de autor, in timp ce Franta, in fruntea listei la acest capitol, achita 3,8 euro pe an. De asemenea, producatorii de la casele de discuri romanesti ajung sa incaseze 0,03 euro anual, iar per total, pentru plata drepturilor de autor ale artistilor, caselor de discuri, autorilor, in Romania se platesc cei mai putini bani din Europa, adica 0,17 euro pe an.

Autor: Gabriel Botezatu