Austriecii de la Raiffeisen vor relua creditarea de consum in euro fara ipoteca, dupa ce anul trecut au vandut un portofoliu de credite de 300 milioane euro in favoarea altei entitati din grup, pentru a face fata cerintelor impuse de Banca centrala privind limitarea creditarii in valuta, au declarat pentru “Averea” oficali ai bancii. “Vom relua imprumutul pentru nevoi personale Flexicredit fara ipoteca, fara avans si fara girant in curand. El are o dobanda mai mica, la euro, (de circa 10,9%) insa si dobanzile in lei au scazut foarte mult. Si limita imprumutului Flexicredit va fi extinsa, de la maximum 5.000 la maximum 10.000 euro”, ne-a declarat vicepretedintele Raiffeisen Bank Romania, James Stewart.
El sustine ca produsul a fost oprit din cauza normelor restrictive impuse de BNR anul trecut, care au limitat posibilitatea bancilor de a credita in valuta pana la nivelul a maximum 300% (de trei ori) fondurile proprii- in vreme ce unele banci depasisera deja 800% (de opt ori fondurile proprii). Astfel, majoritatea bancilor au fost nevoite sa-si majoreze fondurile proprii (capitalul) disponibil si/ sau sa “scape” de unele portofolii in valuta.

Ieri Raiffeisen a anuntat ca va largi gama serviciile oferite clientilor “cu bani”, lansand in februarie sase noi depozite de economii pentru clientii care dispun de 50.000 euro. Cele sase noi produse sofisticate in clasa produselor derivate, cu optiuni pe cursul de schimb valutar, care permit deponentilor sa-si imbunatateasca randamentul potential, dar presupun si un risc mai ridicat fata de produsele de economisire standard. Noile produse se adreseaza si companiilor. Raiffeisen se afla pe locul trei in clasamentul celor mai mari banci in Romania, cu o cota totala de piata de 9%. Banca are aproape 2 milioane de clienti de retail (din care 120.000 sunt IMM-uri) si peste 3.800 corporatii mari si medii, detine o retea de 213 unitati, 765 de ATM-uri si peste 5.500 de POS-uri. La 30.06.2005, activele totale au depasit 2,57 miliarde euro.

(B.T.)