In deschiderea oficiala a celei de-a X-a editii a expozitiei internationale IndAgra, la complexul expozitional Romexpo, Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, a anuntat ca in standul dedicat animalelor, chiar ieri dimineata, s-a nascut o vitica din rasa Sura de stepa, o rasa considerata arhaica, dar foarte rezistenta la boli si la conditiile naturale din Romania. Pana la trecerea suitei oficiale in “vizita de lucru”, vitica “Europa” a si fost dotata cu o panglica tricolora, innodata la gat, fiind apoi obligata sa suporte si “dragalaseniile” unor vizitatori care voiau neaparat s-o mangaie.
Gheorghe Flutur, in prezenta prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, a consilierului prezidential Theodor Stolojan, dar si a altor oficiali si a unei asistente impresionante, a declarat ca a hotarat ca respectiva vitica sa fie botezata cu numele de “Europa” (foto). Evident, nimeni nu a inteles semnificatia anuntului si nici de ce a fost ales acest nume. Inaintea acestui anunt surprinzator, ministrul agriculturii anuntase ca ziua deschiderii oficiale a expozitiei este si cea a lansarii celebrului Program “Fermierul”, cu ajutorul caruia, atat Gheorghe Flutur, cat si primul-ministru spera sa resusciteze clasa de mijloc din agricultura, care lipseste cu desavarsire.
Peste 550 de expozanti
IndAgra este o expozitie internationala pentru echipamente si produse agricole, din domeniul zootehniei si al alimentatiei. In acest an participa 555 de companii, dintre care 122 sunt straine, acestea din urma provenind din 22 de tari. Atractia centrala a IndAgra o reprezinta, pana la urma, cele doua corturi care gazduiesc animale de rasa, unde poate fi vazuta si vitica nasita de ministrul Flutur. Dar amatorii din domeniu trebuie informati ca in apropierea cortului viticii este organizata cea mai atragatoare expozitie a momentului, Expo Drink 2005, la care participa vreo 102 firme, din 10 tari, specializate in bauturi alcoolice, in majoritate, si nealcoolice.
Flutur si Tariceanu sunt mandri de Programul “Fermierul”
Incapatanarea ministrului Flutur privind schimbarea de finantare a agriculturii pare sa fie benefica. In cuvantarea din deschiderea oficiala, ministrul a declarat ca in bugetul pe anul viitor al ministerului pe care-l conduce au fost prevazute 7.000 miliarde de lei vechi pentru subventionarea fermierilor. Subventia se adreseaza doar celor care acceseaza Programul SAPARD, care impune o coparticipare cu 50%. Echivalentul in bani al acestei coparticipari va fi oferit solicitantilor prin acest program de catre guvern, dar doar pentru proiecte de investitii in domeniul procesarii produselor alimentare, in special a carnii si laptelui. Ministrul Flutur a precizat ca programul se adreseaza fermierilor, adica a ceea ce trebuie sa devina clasa de mijloc din agricultura romaneasca, iar epoca subventionarii haotice a produselor s-a cam incheiat. Mai mult, Flutur doreste ca in cel mai scurt timp fermierul astfel creat sa intre in elita satului romanesc alaturi de popa, politist, dascal si primar. El a estimat ca cele 7.000 miliarde de lei vechi ajung pentru a pune pe picioare 6.000 de ferme si 500 de abatoare. Apoi, sigur pe el, Flutur a anuntat ca la pavilionul dedicat Fermierului vor veni cel putin 4.000 de oameni din toate regiunile tarii spre a fi informati si care, in acest scop, vor fi preluati de oamenii ministerului.
“O agricultura care traieste de 60 de ani doar din amintiri”
Premierul Calin Popescu Tariceanu a dezvaluit ca s-a consultat cu ministrul Flutur in vederea promovarii Programului “Fermierul”, considerand ca este viabil si va conduce la redresarea unei agriculturi care traieste de 60 de ani doar din amintiri. Tariceanu a precizat ca viitorul agriculturii romanesti il reprezinta fermele medii, de 20-50 ha, specializate si dotate performant, capabile sa intre si sa reziste pe piata. Apoi a declarat ca intreg meritul pentru acest program ii revine lui Flutur, despre care chiar crede ca este capabil sa integreze agricultura romaneasca in Europa.
Autor: Petre Porea