Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana au dus ieri in Parlament o batalie politica in care premierul s-a remarcat printr-un atac fara precedent la adresa PSD si a liderului sau.

Iritat de toate acuzatiile care i s-au adus dupa prezentarea raportului privind integrarea, dintre care cele mai dure venite din partea principalului partid de Opozitie, premierul Tariceanu l-a acuzat pe Mircea Geoana de la tribuna ca practica o demagogie de doi bani prin care spera sa devina mai credibil si popular in partidul pe care il pastoreste.

Si pentru a-i demonstra care este pozitia sa in partidul pe care il dirijeaza, Tariceanu a facut referire la formula de familie in care conducerea PSD s-a prezentat, cu o zi inainte, pentru a anunta incetarea dialogului cu Puterea. „Nu v-ati vazut ieri la televizor incadrat la greii partidului, Adrian Nastase, Ion Iliescu si Miron Mitrea, cat erati de mic si ridicol?“, a intrebat primul-ministru, avertizandu-l pe Geoana ca pe masura ce-si pierde puterea isi radicalizeaza discursul. Mai mult, el a recurs si la arsenalul folosit de Traian Basescu in campania de anul trecut.

Parafrazandu-l pe actualul sef al statului, premierul i-a spus lui Geoana ceea ce presedintele i-a zis atunci lui Nastase.

Cu un zambet satisfacut pe fata, Tariceanu l-a avertizat pe Geoana de la tri-buna: „Nici nu stii, cat de mic incepi sa fii“. Tariceanu a mers si mai departe ironizand comentariile pesediste. „Ati facut recomandari, amenintari si profetii, ceea va face sa semanati cu o noua mama Omida a politicii romanesti“, i-a mai spus premierul lui Geoana.

Nici PSD-ul nu a scapat atacului.

Tariceanu a acuzat principalul partid de Opozitie ca a ramas prizonierul mentalitatilor comuniste si nu intelege care este sensul democratiei. „Ati vorbit de consens politic, nu poate exista consens politic pe hotia PSD si pe hotia din tara“, a conchis Calin Popescu Tariceanu.

In semn de protest, parlamentarii PSD au parasit sala. Geoana & Comp au iesit pe hol si, dupa ce s-au plans de „delirul anti-PSD“ al premierului, au ascultat uratorii fredonand colinde.

Citeste si:  Dupa o noapte siberiana, gerul naprasnic a rapus sapte barbati

Prima ciocnire intre Putere si Opozitie s-a dat insa imediat dupa ce premierul a citit raportul privind integrarea, intrucat PSD a cerut suspendarea sedintei pe motiv ca Tariceanu a citit alt discurs decat cel care le fusese inaintat cu o zi inainte si pe marginea caruia isi formulasera raspunsul. Cu aceasta ocazie, atat Puterea cat si Opozitia s-au acuzat reciproc de „smecherii ieftine“. „In momentul in care trimiti un raport care nu are nici o legatura sau foarte putine legaturi cu textul pe care il prezinti, cred ca este vorba de o smecherie ieftina care nu poate fi acceptata intr-un Parlament“, a spus Adrian Nastase, presedintele de sedinta, adaugand ca este o situatie fara precedent in Legislativ. „Parlamentul are propriile sale reguli, nu este o masa de manevra pentru Guvern“, a mai adaugat presedintele Camerei. „Ion Iliescu a recunoscut ceea ce i-a deranjat si care este adevarata cauza a acestei reactii. Se refera la responsabilitatea pe care PSD ar trebui sa si-o asume pentru neimplinirile din drumul spre UE din 2001-2004“, au mai spus reprezentantii Puterii. „Noi consideram ca nimeni nu are dreptul sa cenzureze pe primul-ministru, daca iese in afara textului pe care l-a distribuit“, a spus si senatorul PNL, Teodor Melescanu.

Opozitia se leaga de tehnica discursului

Problema a aparut intrucat raportul trimis Parlamentului, de ministrul Bogdan Olteanu, era mult mai tehnic decat discursul pe care premierul l-a avut in fata plenului. Mai precis, desi raportul initial cuprindea neimplinirile anilor anteriori in ceea ce priveste integrarea europeana, PSD nu era acuzat punctual pentru aceste neimpliniri. „Discursul politic are o anumita retorica“, a explicat si purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

In esenta, raportul premierului reprezenta o critica dura la adresa fostei guvernari social-democrate. „ Am preluat in decembrie 2004 o Romanie codasa la integrare. Ne impingeau prietenii de la spate in Uniunea Europeana, dar fostul Guvern avea alte prioritati decat sa faca reforma sau sa combata coruptia“, a spus Tariceanu. El a adaugat ca negocierile pentru integrare au fost incheiate „in genunchi“, astfel incat PSD sa aiba „munitie electorala“ inaintea alegerilor. Printre cauzele care au dus la aceasta situatie, seful Executivului a enumerat „congregatia baronilor PSD si clientelismul politic“. „Nici unui alt stat candidat nu i-au mai fost puse clauze de salvgardare suplimentare“, se mai preciza in raportul premierului, care amintea printre altele ca Romania a incheiat negocierile cu clauze de salvgardare pe lupta impotriva coruptiei, reforma justitiei, securizarea frontierelor si concurenta.

Citeste si:  Prognoza sumbra pentru zilele urmatoare

Dupa „boala grea“

Dupa ce a criticat esecurile guvernarii PSD in domeniul integrarii, Tariceanu a spus ca, la 12 luni de la preluarea puterii de catre DA, Romania se afla in situatia „unui om in convalescenta dupa o boala grea: capuseala sistematica, coruptia si blocajul reformelor“. In concluzie, premierul a spus ca in anul 2005, Executivul pe care l-a condus a obtinut trei victorii: „Ne-am recastigat credibilitatea, am inceput sa facem reforme profunde si am devenit jucatori activi in structurile europene“.

Replica a venit din partea presedintelui PSD, Mircea Geoana, care a spus ca raportul premierului a fost „agresiv si mincinos“. „Niciodata in 15 ani nu am transformat subiectul de politica externa si de integrare europeana intr-un meci de divizia C, cum a fost azi in Parlament“, a spus Geoana. El i-a reprosat premierului ca-si incalca promisiunea facuta la investitura ca nu va invoca niciodata „greaua mostenire“, iar integrarea europeana va deveni miza suprema pentru care va „coagula“ interesul Romaniei.

Baroni au fost… baroni sunt inca?

Si pentru ca premierul a vorbit in raportul sau despre congregatie baronilor PSD, Geoana i-a replicat lui Tariceanu ca are si actuala putere propriii baroni. „Doriti sa vorbim despre Clubul petrolistilor, despre clubul oligarhilor pe care guvernul il reprezinta?“, a intrebat retoric Geoana, adaugand ca reprezentantii Puterii sunt mai degraba jucatori activi la Bursa decat in structurile europene. „Riscul ca debutul Romaniei in UE sa fie ratat este unul major si riscam sa transformam Romania si romanii intr-o natiune euro-sceptica, intr-un vast camp al populismului“, a mai avertizat Geoana. Senatorul PNL Puiu Hasotti a vorbit in numele grupurilor liberale din Parlament si l-a facut indirect „prostanac“ pe Geoana. El a spus ca se astepta ca oricare dintre pesedisti sa vina cu un discurs inteligent, dar daca cel care a reprezentat partidul a fost Mircea Geoana, „despre care si parintele spiritual al PSD a facut o anumita apreciere“, atunci oricare dintre parlamentarii social-democrati ar fi putut avea un discurs mai bun. (C.F.)

Citeste si:  Bugetul se adopta cu mici modificari

Reprosuri udemeriste pentru Geoana

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, i-a cerut ieri liderului PSD Mircea Geoana sa-si ceara scuze fata de comunitatea maghiara pe care a jignit-o in discursul sau. Geoana a criticat faptul ca, dupa 16 ani, se pune problema reglementarii drepturilor colective in Romania. „De ce colegii de la UDMR sustin doar agenda ingusta a UDMR?(…)De ce va platim drumurile la Bruxelles?“, a intrebat Geoana, spre nemultumirea parlamentarilor UDMR care au inceput sa vocifereze in sala. „Suntem cetateni romani ca d-l Geoana. Rusine! Micul Vadim“, au strigat udemeristii. Frunda a spus ca toate organismele internationale au „incurajat si aplaudat“ proiectul Guvernului privind Statutul Minoritatilor. „Noi, care reprezentam UDMR, reprezentam o comunitate de peste 1,5 milioane de oameni (…) Nu suntem cetateni de rangul doi, nu suntem vasalii dumneavoastra, sa ne dati lectii“, a spus el. Senatorul UDMR i-a mai reprosat lui Geoana ca s-au folosit de reprezentantii acestei minoritati cand Romania a devenit membru NATO sau cand a fost acceptata in Consiliul Europei, iar acum Uniunea este atacta pentru ca face parte din alt Guvern. „Este imoral si incorect, domnule Geoana. Tratati-ne asa cum suntem: onesti, corecti si experimentati. Va vom ajuta in continuare, cu conditia sa ne tratati ca cetateni egali cu dumneavoastra“, a mai spus Gyorgy Frunda.

Autor: Cristina Faighel