Europa Centrala se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimele decenii, care se asteapta sa provoace pierderi economice de miliarde de euro.

Pierderile economice cauzate de cele mai recente inundatii din Europa Centrala sunt considerabile. Estimarile initiale sugereaza ca numai costul inundatiilor actuale ar putea depasi 1 miliard de euro, insa costurile exacte nu au fost inca calculate, deoarece ploile torentiale provocate de furtuna Boris continua sa loveasca regiunea, lasand un numar tot mai mare de morti si pagube extinse.

Potrivit unei estimari, factura ar putea varia de la cateva sute de milioane de euro la peste un miliard de euro, relateaza Reuters, citand estimarile initiale ale Morningstar DBRS.

Mario De Cicco, vicepresedinte pentru ratinguri globale de asigurari si pensii la Morningstar DBRS, a declarat ca „pe baza celor mai recente informatii disponibile, cele mai mari pierderi asigurate ar putea avea loc in Republica Ceha, una dintre tarile cele mai afectate de furtunile recente”, adaugand ca asigurarea pentru dezastre naturale este mai raspandita in aceasta tara decat in alte tari afectate.

Care sunt tarile afectate?

In Europa, inundatiile sunt deja cel mai costisitor risc natural, potrivit companiei britanice de consultanta in domeniul mediului JBA Risk Management. Numai inundatiile fluviale costa 7,8 miliarde EUR in fiecare an, iar aceasta cifra va creste pe masura ce economiile continua sa se dezvolte in zonele cu risc ridicat de inundatii, iar schimbarile climatice conduc la precipitatii mai abundente si mai intense.

Citeste si:  Fermierul bajbaie dupa pensiuni

De data aceasta, inundatiile au scufundat parti din Austria, Republica Ceha, Polonia si Romania si se asteapta sa afecteze si Slovacia si Ungaria.

Guvernele polonez, roman si austriac au deblocat fonduri de urgenta in valoare de sute de milioane de euro, iar guvernul ceh ia in considerare modificarea bugetului pentru 2024 din cauza pagubelor provocate de inundatii.

In general, daunele aduse infrastructurii, cladirilor si proprietatilor, precum si cresterea cheltuielilor pentru salvare si ajutor, pot declansa si o scadere a productiei si a activitatii economice, potrivit lui Grzegorz Dróżdż, analist de piata la Conotoxia Invest.

„Acesti factori conduc de obicei la un impact negativ asupra bugetelor si comertului, care se manifesta printr-o crestere a deficitului si o deteriorare a balantei comerciale, din cauza scaderii exporturilor si a cresterii importurilor.”

„Inundatiile cu care se confrunta in prezent Polonia, Republica Ceha si Austria vor fi cu siguranta foarte dureroase si costisitoare pentru populatie si vor avea un impact negativ asupra bugetelor deja supraincarcate”, a adaugat Dróżdż.

Citeste si:  BNR majoreaza rezervele minime obligatorii in valuta

Cum sunt afectate intreprinderile?

Cel mai mare asigurator din Polonia, PZU, se confrunta cu o scadere de 10% a profiturilor din cauza cererilor de despagubire legate de conditiile meteorologice, relateaza Bloomberg citand date de la firma de brokeraj Ipopema.

Unele dintre fabricile si magazinele afectate de inundatii si-au inchis liniile de productie, inclusiv uzina chimica BorsodChem din Ostrava, Republica Ceha, producatorul ceh de bauturi Kofola CeskoSlovensko, iar cocseria OKK Koksovny – unul dintre cei mai mari producatori de cocs de turnatorie din Europa – si-a oprit productia de produse chimice, potrivit Reuters.

Serviciile feroviare transfrontaliere au fost suspendate intre Polonia si Republica Ceha, precum si intre Ungaria si Austria.

Perspective economice pe termen lung

In ceea ce priveste impactul global asupra economiei, analistii Erste Group se asteapta la un impact limitat, adaugand ca este prea devreme pentru a se pronunta.

Katarzyna Rzentarzewska, analist macroeconomic sef pentru Europa Centrala si de Est la Erste Group, a declarat pentru Euronews: „De exemplu, in Republica Ceha, impactul economic combinat legat de daunele aduse proprietatii si productiei ar putea fi de 0,2-0,5% din PIB, impactul general asupra cresterii PIB fiind mult mai mic si probabil la limita inferioara a acestui interval.”

Citeste si:  23 de morti in urma inundatiilor

Ea se asteapta ca, pe termen scurt (pana la sfarsitul anului), sectorul industrial sa primeasca un impuls negativ in toate tarile afectate de inundatii si ca turismul din aceste regiuni va avea, de asemenea, de suferit. „In sfarsit, daunele provocate culturilor ar putea avea efecte inflationiste”, a adaugat dna Rzentarzewska.

Analistii sunt, de asemenea, de acord ca, pe termen lung, situatia este destul de diferita, deoarece lucrarile de restaurare vor da un impuls sectorului constructiilor, „care va creste PIB-ul pe termen mediu”, a declarat dna Rzentarzewska.

„Acest lucru poate stimula, de asemenea, noi investitii in tehnologii moderne, precum si o infrastructura mai rezistenta si mai dezvoltata”, a declarat analistul Grzegorz Dróżdż.

 

Sursa: https://fr.euronews.com/business/2024/09/18/inondations-meurtrieres-en-europe-combien-cela-va-t-il-couter