Qualcomm tocmai a lansat noul sau procesor, Snapdragon X Elite, conceput pentru a spori puterea aplicatiilor de inteligenta artificiala pe PC-uri.

Summit-ul Qualcomm Snapdragon a avut loc marti, in Hawaii. In cadrul evenimentului, producatorul de cipuri a prezentat noul sau procesor, Snapdragon X Elite, numindu-l “cel mai puternic procesor de calculator creat vreodata pentru PC-uri”. Potrivit marcii, acesta reprezinta un “salt cuantic” in procesarea inteligentei artificiale pentru computerele personale de care avem cu totii nevoie pentru a comunica, a lucra, a ne distra si a ne educa.

Snapdragon X Elite dispune de o arhitectura system-on-chip de 4 nm si de un procesor Qualcomm Oryon cu 12 nuclee (pana la 3,8 GHz single-core si pana la 4,3 GHz dual-core), a detaliat marca, inainte de a sublinia ca noul procesor Oryon ofera “pana la de doua ori mai multa performanta CPU decat concurenta”.

Snapdragon X Elite este, de asemenea, echipat cu un GPU Qualcomm Adreno, capabil acum de pana la 4,6 TFLOPs. Durata de viata a bateriei a fost, de asemenea, imbunatatita, potrivit marcii: ar putea rezista mai multe zile cu o singura incarcare.

Un procesor conceput pentru AI

Noul procesor vine cu motorul AI de la Qualcomm si cu un procesor neural Hexagon (NPU) integrat, permitand AI si modele lingvistice mari (LLM) cu peste 13 miliarde de parametri sa ruleze pe un dispozitiv echipat cu acesta.

“Pe masura ce inteligenta artificiala transforma modul in care interactionam cu PC-urile noastre, Snapdragon X Elite este conceput pentru a sustine sarcinile inteligente si consumatoare de energie ale viitorului, care ne vor spori productivitatea, ne vor imbogati creativitatea bogata si ne vor oferi experiente de divertisment captivante oriunde ne-am afla”, precizeaza Qualcomm.

Procesorul va dispune, de asemenea, de conectivitate Wi-Fi si Bluetooth sustinuta de sistemul Snapdragon X65 5G Modem-RF, capabil sa suporte viteze maxime de descarcare de 10 Gb/s si viteze de incarcare de 3,5 Gb/s.

Qualcomm nu a uitat de securitate, care ramane o prioritate de top. Procesorul dispune de unitatea de procesare securizata Qualcomm, care functioneaza cu Pluton Trusted Platform Module (TPM) de la Microsoft, criptarea memoriei si suportul Microsoft Secured-core PC. In plus, Sensing Hub de la Qualcomm a fost imbunatatit pentru a simplifica procesele de autentificare si de conectare.

“Snapdragon X Elite reprezinta un pas inainte spectaculos in ceea ce priveste inovatia in domeniul informaticii, oferind noul procesor personalizat Oryon de la Qualcomm pentru performante exceptionale”, a declarat Kedar Kondap, vicepresedinte senior pentru calculatoare si jocuri. “Puterea aplicatiilor AI de pe dispozitivele Snapdragon X Elite va permite un multitasking fara intreruperi si noi experiente de utilizare intuitive, permitand utilizatorilor si companiilor sa creeze si sa realizeze mai mult.

Primele PC-uri sunt asteptate in 2024

Primele PC-uri echipate cu Snapdragon X Elite sunt asteptate sa soseasca anul viitor, la mijlocul anului 2024.

Odata cu lansarea Snapdragon X Elite, Qualcomm a prezentat Snapdragon 8 Gen 3, un nou procesor mobil axat pe aplicatiile mobile AI.

De asemenea, compania a lansat Snapdragon Seamless, noul sau sistem cross-device, care permite utilizatorilor sa treaca de la PC-uri, tablete si dispozitive mobile care utilizeaza sisteme de operare diferite. Snapdragon Seamless este integrat in noile platforme Snapdragon 8 Gen 3 si Snapdragon X Elite.

 

Sursa: https://www.zdnet.fr/actualites/qualcomm-lance-le-snapdragon-x-elite-un-puissant-processeur-concu-pour-l-ia-39962110.htm