Comisia Europeana a adoptat o decizie privind inglobarea roaming-ului in Acordul de Asociere UE-Moldova.

Imediat ce pasii necesari vor fi facuti, moldovenii care vin in tari UE isi vor putea folosi telefoanele mobile in aceleasi conditii de tarif ca si cum ar fi acasa, in Moldova. In acelasi timp, cetatenii UE care merg in Republica Moldova vor beneficia de tarifele UE.

Este unul dintre punctele principale ale Planului de Actiuni Prioritare UE-Moldova, convenit in iunie 2023. Acest plan reprezinta o foaie de parcurs pentru implentarea integrala a acordurilor privind liberul schimb si pentru progresul Moldovei catre piata unica UE.

Operatorii de telecomunicatii din Uniunea Europeana si din Republica Moldova au decis ca, de la 1 ianuarie, 2024, sa scada voluntar tarifele. Pana la 1 octombrie ar urma ca firmele de telecomunicatii sa anunte tarifele ce vor intra in vigoare in prima zi a anului viitor. Scaderea vizeaza atat apelurile voce, cat si transferul de date.

Ce urmeaza

Propunerea Comisiei va luata in discutie in cadrul Consiliului UE. Dupa acordul Consiliului, va fi necesara o decizie comuna a Comitetului de Asociere UE-Moldova, sectiunea Comert. Dupa ce Moldova va transpune in propria legislatie normele UE relevante pentru acest sector, moldoveni vor vorbi in roaming la tarifele de acasa, iar cetatenii UE, care viziteaza Moldova, vor beneficia si ei de tarifele din spatiul comunitar.

MM