“Surse judiciare ne-au declarat ca deschiderea dosarului penal pe numele deputatului de Alba Emilian Cutean va provoca un adevarat pelerinaj la DNA al multor membri din fostul Guvern condus de Adrian Nastase.

Acestia vor trebui sa explice procurorilor care a fost ratiunea pentru adoptarea, pe ultima suta de metri a mandatului, a Hotararii de Guvern 2213 din 9 decembrie 2004, prin care se acordau 20 miliarde de lei Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR).”

Emilian Cutean a acordat asociatiei sale cea mai mare suma de bani, fata de toate cele 32 de organizatii de revolutionari aflate sub aripa Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.

Din fondurile alocate de Guvern, Emilian Cutean, fost secretar de stat al SSPR, si-a blagoslovit asociatia pe care o conduce, “Club 22”, cu 3 miliarde lei. Dosarul are la baza o plangere formulata de liderul Asociatiei “Decembrie 1989-Metrou”, George Costin, din care prezentam astazi cateva fragmente. Hotararea a fost adoptata in sedinta de Guvern, iar cei care au luat decizia vor trebui sa dea lamuriri la DNA. Anchetatorii vor lua in calcul elemente care demonstreaza savarsirea mai multor infractiuni, asa cum rezulta ele din acuzatiile aduse de George Costin – deturnarea de fonduri, abuzul in serviciu contra intereselor publice, abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor si abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi sau conflict de interese. Pe scurt, inainte de finalul alegerilor din decembrie 2004, Guvernul a alocat 20 de miliarde lei pentru asociatiile de revolutionari, aflate sub aripa SSPR, condus de Emilian Cutean.

Citeste si:  Privatizarea Alro, din nou pe masa DNA

La numai cateva zile de la adoptarea acestei hotarari, “Club 22” solicita SSPR o suma de bani necesara acoperirii unor datorii. Desi nu mai era secretar de stat, prin schimbarea sa de functie, in urma castigarii alegerilor de catre Alianta D.A., Cutean a ordonat acordarea a 3 miliarde lei propriei asociatii. Maine, Emilian Cutean este asteptat la DNA pentru a deschide seria audierilor.

Revolutionari celebri, in «Club 22»

Potrivit lui Teodor Maries, presedintele Asociatiei “22 Decembrie 1989”, printre membrii organizatiei “Club 22” se aflau, la un moment dat, fostul presedinte al Romaniei si al PSD, Ion Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman, Cazimir Ionescu si fostul consilier prezidential Dan Iosif. “Club 22” isi are sediul pe Bulevardul Mircea Eliade, in cartierul Primaverii, intr-un imobil obtinut de la Regia Autonoma “Administrarea Patrimoniului si Protocolului de Stat”.

In aceeasi vila isi are domiciliul si Emilian Cutean.

Autori: Andi Topala, Bogdan Costescu