“In goana dupa clienti, bancile incep sa dea credite mai avantajoase: avans mai mic sau chiar deloc, dobanzi taiate, plafoane de imprumut mai mari, prelungirea perioadei de rambursare, mai putina hartogaraie.”

Acestea sunt pedalele pe care apasa bancherii dupa ce au constatat ca la ghisee cozile formate de potentialii clienti nu mai sunt atat de mari. Pentru atingerea planurilor de afaceri batute in cuie pentru acest an, fiecare banca incearca sa atace piata cu o oferta mai tentanta.

Pana acum au modificat conditiile in care dau imprumuturi Raiffeisen Bank, HVB – Tiriac si Alpha Bank. Alte banci isi regandeau saptamana trecuta produsele de creditare si faceau ultimele calcule pentru a vedea pana la ce nivel pot fi reduse dobanzile. Chiar si institutii bancare cu cote de piata mici au intrat in valul relaxarii creditarii, un exemplu in acest sens fiind Libra Bank.

Credite auto fara avans

Dupa ce prima banca din sistem a dat tonul creditelor auto fara avans, si alte institutii bancare au copiat reteta. Astfel Volksbank a redus in toamna avansul solicitat pentru achizitia unui astfel de bun de la 30% la 10%, iar in prezent acesta nu mai este solicitat. In acelasi timp, si dobanda perceputa de banca la imprumuturile contractate in lei este foarte atragatoare: 8,5%, egala cu cea cu care sunt “taxate” imprumuturile luate pentru cumpararea de imobile. Multe alte institutii de credit, ca de exemplu BRD-GSG, au redus avansul minim solicitat clientului la 10% din valoarea autovehicului. Pe acest segment competitia este acerba, deoarece oferte bancare se bat cu cele ale firmelor de leasing.

Citeste si:  Proiecte de informare europeana de un milion de euro

Pana acum au modificat conditiile in care dau imprumuturi Raiffeisen Bank, HVB – Tiriac si Alpha Bank.

Sume mai mari, costuri mai mici

Chiar incepand de cu 1 februarie a.c. Alpha Bank va imbunatati conditiile de acordare a creditelor pentru nevoi personale in lei. In cazul creditelor de pana la echivalentul a 10.000 euro, banca a redus dobanzile nominale cu 2%, acestea ajungand la 12% – 13%. A fost ajutata si oferta adresata potentialilor clienti cu venituri mai mari prin majorarea sumei maxime care poate fi imprumutata de la 50.000 euro la 100.000 euro, concomitent cu marirea perioadei de rambursare a acestor imprumuturi de la 15 la 20 de ani.

O miscare similara a fost facuta de Raiffeisen Bank la inceputul saptamanii trecute. La creditele in lei cu garantie imobiliara au fost simplificate procedurile de acordare, extinse termenele de rambursare, iar dobanzile au fost reduse. Mai mult, Raiffeisen Bank a renuntat la plafonul maxim pe care il poate avea un credit de acest gen, acesta fiind stabilit in functie de valoarea garantiilor depuse si de veniturile clientului. Perioada de rambursare a fost marita si in acest caz de la 15 la 20 de ani, in timp ce dobanda nominala a fost micsorata la 12,9%. Raiffeisen Bank si-a imbunatatit si oferta la creditele ipotecare in moneda nationala: perioada de rambusare majorata de la 20 la 25 de ani si dobanzi cu doua puncte procentuale mai mici, adica de 11,5%. Totodata, banca a anuntat ca va lua in calcul mai multe tipuri de venituri, respectiv ca numarul documentelor solicitate la dosarele de credit va fi mai mic.

Citeste si:  "BNR va adopta orice masuri pentru stabilitatea preturilor"

Tot saptamana trecuta, HVB a anuntat ca viitoare a banca HVB-Tiriac se va adresa si clientilor mai putin avuti. Viitoarele produse vor putea fi accesate si de cei cu venituri la nivelul salariului mediu pe economie, de cei cu vechime de cel putin un an sau care au varsta de 20 de ani.

Autor: Consuela Stegarescu