Timp de 10 ani, multe dintre societatile listate la BVB au acordat actionarilor dividende sub forma de actiuni gratuite, si nu cash, pentru a nu plati impozitul pe dividende. Aceasta facilitate se va mentine si in viitor, daca actiunile nu vor fi vindute timp de un an. In 2005, 50% dintre firmele listate la BVB au acordat actiuni gratuite.

Acordarea de dividende sub forma de actiuni gratuite in loc de cash prezinta pentru multe societati o metoda legala de a nu plati impozit pe dividende. Astfel, daca in prezent impozitul pe dividende este de 10% pentru actionarul persoana fizica si de 15% pentru persoana juridica, impozitul pe actiuni gratuite este de 1% din valoarea lor de vinzare (impozitul la vinzarea actiunilor) si de inca 1% comisionul societatii de brokeraj. Deci, la un dividend obtinut sub forma de actiuni gratuite, statul primeste practic doar 1%, fata de 10 sau 15% cit se plateste la dividendele acordate cash.

Fiscul doarme in post

Anual, dupa prezentarea bilantului financiar, daca societatea a avut profit, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) poate hotari daca firma acorda dividende actionarilor. Dar acestea, de cele mai multe ori, sint date nu cash, ci sub forma de actiuni gratuite. In acest fel, actionarii, mai ales cei ai fimelor listate la BVB, primesc in mina, in fapt, si impozitul pe care ar trebui sa-l dea statului daca dividendul s-ar da sub forma de bani. Actiunile gratuite primite pot fi vindute de persoana in cauza pe piata de capital. Iar aici plateste doar un impozit de 1% pe tranzactie si comisionul firmei de brokeraj, care este in general de 1-2%.

Cum va fi la anul

Din 2006, situatia se schimba putin in sensul ca noul Cod fiscal loveste in speculatori, dar la cei care au rabdare cistigul ramine la fel. Asta pentru ca de la 1 ianuarie 2006 impozitul pe actiuni nu va mai fi de 1%, ca acum, si de 16% pe portofoliul de actiuni. „Inca nu s-au publicat normele de aplicare ale impozitului pe actiuni. Dar, din 2006, societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) opresc un impozit de 1% la vinzarea actiunilor, iar la finalul anului, jucatorii isi fac regularizarea portofoliului de actiuni si afla daca mai au de platit la Fisc sau daca au de primit”, sustine Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest. O actiune gratuita intra, in prezent, in portofoliul unui jucator la pretul de zero lei. Deci, la un impozit de 16% pe actiune gratuita, acest fapt face ca impozitul sa fie echivalent cu cel pe dividend care tot de la 1 ianuarie 2006, va deveni 16% atit pentru persoanele fizice, cit si pentru cele juridice. Dar legea tot poate fi fentata. „Pentru actiunile detinute pe o perioada mai mare de un an de zile, impozitul ramine tot de 1%”, mai zice Razvan Pasol.

Actiuni gratuite la BVB

Dintre societatile care au acordat in 2005 dividende, mare parte dintre ele au preferat sa acorde, in loc de bani cash, actiuni gratuite. Avem in acest caz Banca Transilvania, care a acordat pentru anul financiar 2004 673 de actiuni gratuite la 1.000 detinute, SSIF Broker Cluj, cu 378 de actiuni gratuite la 1.000 detinute, Banca Carpatica, cu 12,81 actiuni gratuite la 100 detinute, Bermas Suceava, cu 0,21 actiuni gratuite la una detinuta, iar lista poate continua.

Autor: Dan Odagiu