Desi alimentele ecologice sunt cu 20-40% mai scumpe decat cele traditionale, consumul acestora este in crestere si pe piata romaneasca. Cota de piata a produselor ecologice pe piata romaneasca va ajunge la circa 2 la suta, in urmatorii cinci ani, Romania inregistrand in prezent tendinte mai mari de dezvoltare in acest sector decat restul tarilor europene, a declarat Radu Panait, directorul general al companiei Natura Land. In prezent, produsele ecologice ocupa un procent de sub 1 la suta, romanii preferand deocamdata produsele traditionale datorita preturilor scazute in comparatie cu cele ale produselor ecologice. Produsele ecologice cultivate cu preponderenta sunt cerealele, plantele oleaginoase, fructele de padure, legumele si fructele, dar din 2006, Romania a mai produs si paine, ulei de floarea-soarelui, bauturi din soia, suc de mere, ceaiuri medicinale. In anul 2005, in Romania, suprafata totala, cultivata dupa modul de productie ecologic, a fost de 110.400 ha, ceea ce reprezinta o crestere de circa 6 ori mai mare fata de suprafata cultivata in anul 2000. Conform estimarilor pentru anul 2006, suprafata cultivata, dupa modul de productie ecologic, va creste la 170.000 ha, a declarat Teodora Aldescu, consilier in MAPDR pe probleme de agricultura ecologica.

Crestere cu 54% a productiei totale de produse ecologice romanesti

Productiile totale insumeaza in anul 2005 o cantitate de 131.898 tone, ceea ce reprezinta o crestere cu 51,3% fata de productia inregistrata in anul 2004, iar productia totala estimata pentru anul 2006 este de aproximativ 203 mii tone, adica o crestere cu 54% fata de anul 2005.
In ceea ce priveste sectorul animalier, in anul 2005 s-a inregistrat o crestere a efectivelor de animale certificate ecologic, in special la ovine-caprine, respectiv de circa 13 ori mai mare fata de efectivele inregistrate in anul 2004. In sectorul “produse procesate”, se constata cresterea produselor procesate din lapte (258% in anul 2005, fata de 2004), precum si dublarea productiei de miere ecologice, respectiv 610 tone in anul 2005.
Desi productia totala de produse ecologice este in crestere, comerciantii de acest tip de produse sunt inca nemultumiti de productia Romaniei.
Ei se vad nevoiti sa importe aceste produse, desi acest lucru implica costuri mai ridicate, in special din cauza taxelor vamale, conform declaratiei facute de Radu Panait.
Desi, momentan, nu se poate lauda cu cifre importante in balanta de exporturi, sectorul produselor ecologice poate cunoaste un reviriment important, cu atat mai mult cu cat Comisia Europeana a cerut Romaniei sa dezvolte agricultura ecologica, oferind chiar si fonduri in acest scop.

In 2007, consum intern de 60%

Pentru anul 2007 se prevede valorificarea intr-o masura mult mai mare pe piata interna (60%), comparativ cu exportul (40%), au declarat oficiali din cadrul MAPDR.
“Acest raport deja se respecta pe piata romaneasca, deoarece in primele luni ale acestui an, din productia totala de produse vegetale, 62% s-au vandut pe piata interna si doar 38% au fost destinate exportului”, ne-a declarat Teodora Aldescu. Singurul produs ecologic romanesc destinat cu preponderenta exportului este mierea, care s-a exportat in proportie de 75%, a adaugat reprezentantul MAPDR.
In ceea ce priveste importurile, “Romania importa cantitati mici de produse ecologice, indeosebi acelea pe care nu le putem produce in acest moment: cafea si ciocolata”, a mentionat Teodora Aldescu. Cu toate acestea, comerciantii produselor ecologice sunt de parere ca importul de astfel de produse constituie baza desfasurarii activitatii lor. Companiile importa din Brazilia (zaharul brun provenit din trestie), din Olanda, Germania si Italia (biscuiti, napolitane, creme), iar din Polonia paine ecologica.
In ceea ce priveste productia autohtona, ei comercializeaza pe piata miere ecologica, oua ecologice, suc de mere si ulei natural, a adaugat Radu Panait. Compania Natura Land intentioneaza sa deschida in maximum doi ani un magazin in centrul Capitalei specializat numai pe produse ecologice, precum si un restaurant cu meniuri bazate pe produse bio. “Intentionam sa intram si pe partea de productie, dar deocamdata suntem doar in faza de proiect”, a mai spus Panait. “In prezent produsele ecologice importate de firma noastra sunt comercializate in marile lanturi de magazine intr-un loc separat amenajat care atentioneaza consumatorul asupra tipului de produse comercializate. Toate produsele eco contin pe eticheta sigla nationala stabilita in urma cu doi ani pentru astfel de produse, importatorul, distribuitorul produselor precum si organismul de certificare a acestui produs”, a mentionat Radu Panait.
Lipsa de informare privind importanta consumului de produse ecologice certificate si prea putine cursuri de informare a producatorilor sunt principalele probleme cu care se confrunta acest sector.
In ceea ce priveste preturile produselor ecologice, acestea le depasesc pe cele ale produselor traditionale.
Pretul zaharului ecologic inregistreaza cea mai mare diferenta, el ridicandu-se la de trei ori valoarea unui kilogram de zahar traditional (9,13 lei). Cu toate acestea, directorul Natura Land a declarat ca acest produs este bine vandut pe piata. Pretul unui litru de lapte de soia se ridica, in medie, la 6,6 lei, al unei paini integrale la 5,9 lei, iar al unui litru de ulei din germeni de grau la 5,45 lei.

Agricultura ecologica se va dezvolta dupa aderare

Un studiu realizat de catre International Trade Center si de catre CNUCED/OMC la Geneva prevede ca in tarile in care partea de piata a produselor ecologice este sub 1% ( unde intra si Romania), se va inregistra o crestere foarte mare. “Avand in vedere sprijinul pe care sectorul de agricultura ecologica il va primi dupa integrare prin Fondul European de Dezvoltare Rurala (fond postaderare nerambursabil), consideram ca suprafatele cultivate in agricultura ecologica vor creste”, a apreciat Teodora Aldescu.
In Strategia Nationala de Export 2005-2009, este precizat faptul ca fermele ecologice reprezinta un nou sector. Romania beneficiaza de conditii corespunzatoare pentru a promova agricultura ecologica, cum ar fi: solul fertil si productiv, folosirea substantelor chimice si a tehnologiilor aferente nu creeaza un impact negativ ca acela din tarile dezvoltate.
In ceea ce ii priveste pe comerciantii produselor ecologice, Radu Panait se arata optimist privind situatia acestui sector dupa aderarea la UE. El mentioneaza ca se va inregistra o crestere semnificativa a acestui sector, iar ipoteza desfiintarii taxelor vamale atrage dupa sine o reducere a preturilor produselor ecologice.

Autor: Adina Vlad