Controale in fermele de pasari. Sute de tone de carne de pui scoase de pe piata si sechestrate. Focare al caror numar creste de la o ora la alta. Autoritatile centrale si locale, in cautarea puilor vii si a carnii comercializate de Ferma Drakom Silva Codlea, din judetul Brasov.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, ca ´´au fost identificate 20 de localitati, situate in judetele Brasov, Vrancea, Covasna, Buzau si Bacau in care au ajuns pui de la firma Drakom´´. Numai Zanfir SNC, din judetul Vrancea, a cumparat, in ultima luna, peste 40 tone de carne de la Codlea. Totodata, ministrul Flutur a afirmat ca ´´se incearca sa se stabileasca traseul de transport al puilor proveniti de la Codlea, dar si al carnii, pentru a preveni raspandirea virusului gripei aviare. Activitatea se desfasoara cu destula greutate, pentru ca trebuie identificate firmele si intermediarii care s-au aprovizionat de la ferma Drakom´´. Pana ieri, aproape 220 de tone de carne de pui provenita de la societatile care isi desfasoara activitatea pe platforma Avicola Codlea au fost sechestrate si urmeaza a fi distruse. In acelasi timp, Flutur a tinut sa asigure populatia ca nu exista nici un pericol de imbolnavire: ´´Sfatuiesc populatia, insa, sa respecte toate normele igienico-sanitare si de preparare a carnii de pui´´. In ceea ce priveste Ferma Drakom, ministrul Agriculturii a declarat ca ´´aici nu erau respectate normele de biosecuritate´´, iar muncitorii ´´lucrau fara echipamente de protectie´´. In plus, ´´o parte dintre muncitorii de la ferma nu aveau forme legale de angajare´´. Nici autoritatile centrale sau locale vinovate nu vor scapa de sanctiuni – ´´de la demiteri din functii, pana la intocmirea de dosare penale´´. Ieri, proprietarul Fermei Drakom a fost chemat la politie.
Ministrul Agriculturii a precizat ca au fost deja confirmate focare de gripa aviara in localitatile Hurezu, Fagaras, Ucea – sat Feldioara, Soars si Codlea – ferma Drakom, toate din judetul Brasov, si in localitatea Sita Buzaului, din judetul Covasna.

Citeste si:  Anticipatele ar aduce un parlament cu patru partide

´´Control national´´ – in fermele de pasari

De la inceputul acestei saptamani, echipe mixte verifica unitatile autorizate care produc carne de pasare pentru comercializare. ´´Fermierii sunt de acord. Verificarile au inceput si pana in prezent totul este in regula. Ferma Drakcom, care nu este membra a asociatiei noastre, a adus mari deservicii fermierilor. De sapte luni, de cand a inceput primul episod al gripei aviare, noi mergem in pierdere.
De sapte luni nu se mai face export de carne de pasare. Suntem aproape de faliment si nu ni s-a dat nici o compensatie.
In plus, in luna aprilie a.c., pentru prima oara dupa 1989, cantitatea de carne importata a depasit cantitatea de carne provenita din productia interna. Romania a ales sa importe foarte multa carne de pasare´´, ne-a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. Totodata, el a precizat ca programul de biosecuritate trebuie sa fie pus in practica de toate fermele de pasari: ´´Conform legii nu poti primi autorizatie fara existenta acestui program. Este vorba despre existenta filtrelor, echipamentelor pentru angajati, utilajelor de dezinfectare, dusurilor. Aceste lucruri necesita zeci de miliarde de lei lunar, dar sunt obligatorii. Spre exemplu, lunar, pentru dezinfectarea halelor, un fermier poate aloca chiar si 10 miliarde de lei´´. Pe de alta parte, pentru prevenirea raspandirii gripei aviare, Ministerul Agriculturii a decis anularea tuturor autorizatiile pentru comercializarea de pasari vii acordate de catre primarii persoanelor fizice.

Citeste si:  Pretul corect pentru BCR si CEC

Ordonanta pentru combaterea gripei aviare, adoptata

Deputatii au adoptat, ieri, Ordonanta pentru combaterea gripei aviare. Potrivit acesteia, proprietarii de pasari din localitatile in care a fost confirmata existenta virusului gripei aviare sunt obligati sa declare primarilor numarul de pasari pe care le au in gospodarie si sa ia masurile necesare pentru ca acestea sa nu intre in contact cu pasari din alte gospodarii. Totodata, primarii acestor localitati sunt obligati sa comunice proprietarilor de pasari masurile ce urmeaza a fi luate pentru combaterea gripei aviare. Ordonanta prevede si sanctiuni.
Astfel, primarii care nu comunica proprietarilor de pasari, prin proces verbal, masurile ce urmeaza a fi luate de autoritati pentru combaterea gripei aviare risca pedeapsa cu inchisoarea de la unu la trei ani.
Toti cei care nu respecta deciziile luate de comandamentele speciale constituite pentru combaterea gripei aviare risca pedeapsa cu inchisoare intre sase luni si un an.
Totodata, actul normativ prevede ca pasarile existente in afara gospodariilor sunt considerate a fi fara stapan si vor fi eutanasiate fara acordarea de despagubiri.

Citeste si:  Legea chiriilor va intra in vigoare in primul semestru al acestui an

Angajatii Drakom, la spital

Cei 16 angajati ai Drakom Silva Codlea, care au fost izolati de luni in sediul fermei, au fost transportati, ieri, la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Fagaras.
Aici, ei vor fi tinuti o saptamana sub observatie. Tot ieri, o tanara din Sibiu urma sa fie transportata la Institutul de Boli Infectioase ´´Matei Bals´´ din Bucuresti.
Ea le-a spus medicilor ca a fost in vizita la niste prieteni in localitatea Sita Buzaului din judetul Covasna, unde a mancat oua.
In aceasta localitate, ieri, a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare la pasari.

Autor: Gabriela Vlasceanu