Presedintele Traian Basescu a apreciat ca “un lucru corect” rezilierea contractelor de concesiune din Delta Dunarii de catre ministrul Mediului. “Este o delta locuita, aici nu poate sa vina X de la Bucuresti si sa devina stapanul Deltei, stapanul resursei de sub luciul de apa. (…) Rezilierea contractelor de concesiune este un lucru corect si cred ca acest proces trebuie sa continue chiar daca domnul Bittner este extrem de agatat de contractul cu care a fost miluit”, a declarat Traian Basescu. El a facut referire la unul din principalii beneficiari ai concesiunilor din Delta, Alexandru Bittner, a carui firma – Piscicola Tour SRL Jurilovca – exploata o suprafata de peste 100.000 de hectare.

Pescarii simpli isi reintra in drepturi

Conform Hotararii de Guvern nr. 311 din 2002, valorificarea resurselor piscicole din Rezervatia Deltei Dunarii a fost scoasa la licitatie, castigatorii fiind un numar restrans de oameni de afaceri care au obtinut profituri imense. Pescarii autohtoni au dat in judecata statul roman pe baza unor prevederi legale, atat romanesti, cat si autohtone, care acordau drept de preemtiune localnicilor, insa demersurile lor in justitie au fost respinse sub pretextul unor vicii de procedura. Legea 113 din 2005 a desfiintat oligopolul celor 14 firme pentru a raspunde cerintelor UE. In consecinta, contractele au fost reziliate de Ministerul Mediului si au fost trimise spre examinare procurorilor de la DNA, pentru ca s-au constatat nereguli in derularea lor.

Traian Basescu a salutat rezilierea contractelor pentru ca locuitorii zonei sa fie principalii beneficiari ai exploatarilor piscicole. “O politica inteligenta, apropiata de om si de natura, in care locuitorii Deltei sa fie cei care au prioritate in a trai din peste e o politica corecta in raport cu judetul”, a declarat Basescu la Tulcea. El a solicitat autoritatilor locale si pescarilor sa se asocieze pentru ca sa beneficieze de cele 230 milioane de euro pe care Uniunea Europeana i-a alocat dezvoltarii pescuitului. Daca accesul companiilor mari la fondul piscicol din Delta este acum restrictionat, Basescu i-a invitat in schimb sa investeasca in turism. “Turismul trebuie dezvoltat pana la un punct care sa nu afecteze ecosistemul si cred ca orice om care vrea sa investeasca in Delta e binevenit, pentru ca oamenii Deltei nu au acum resurse s-o faca”, a conchis Basescu.

Autor: Adrian Ilie