Solicitantii finantarilor derulate prin Axa 4 a Programului Operational Regional (POR), “Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local”, domeniul major de interventie 4.3. “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, sunt eligibili chiar daca desfasoara activitati economice in regim de franciza.

Conditia esentiala pentru indeplinirea criteriilor de eligibilitate este ca franciza sa fie constituita ca societate comerciala sau cooperativa si indeplineste si toate celelalte conditii prevazute in Ghidurile de finantare, spun consultantii MDLPL. Data-limita pentru depunerea cererilor de finantare in cadrul acestui apel de proiecte a fost stabilita pe 16 iunie. Proiectele trebuie sa vizeze construirea, extinderea, modernizarea spatiilor de productie sau prestare servicii ale microintreprinderii. De asemenea, vor fi acoperite cheltuielile legate de achizitionarea de echipamente si tehnologii noi, moderne, pentru activitatea de productie, prestare servicii, constructii a microintreprinderii, precum si a sistemelor IT (hardware si/sau software). Daca in spatiul care va beneficia de finantare in cadrul acestui domeniu major de interventie urmeaza sa se desfasoare activitati comerciale, atunci proiectul nu este eligibil, chiar daca spatiul comercial va fi o hala agroalimentara. Motivul este simplu: finantarile se acorda doar pentru spatii de productie sau prestare servicii.

Citeste si:  Expertii Comisiei Europene incep luni controalele in agricultura

Domeniul 4.3. se adreseaza societatilor comerciale sau societatilor de tip cooperativa, care au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane de euro. Solicitantii trebuie sa aiba activitate de cel putin un an si profit operational in ultimul an fiscal.
Solicitantii pot primi pana la 200.000 euro ajutor nerambursabil, iar valoarea totala a unui proiect poate fi intre 20.000-500.000 euro. In cadrul acestui domeniu de interventie se aplica prevederile Schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea microintreprinderilor.