Cartea este o monografie tehnica consacrata problematicii biogazului. Ea se adreseaza atat specialistilor in domeniu cat si publicului larg si, mai ales, celor dornici sa-si construiasca o instalatie de producere a biogazului la nivel casnic, rural, sau in cadrul unor micro-ferme zootehnice.Producerea si utilizarea biogazului

Conceputa cu o expunere sistematica, accesibila, cartea prezinta notiunile si elementele de baza ale subiectului tratat (Sursa energetica si lantul trofic, definirea si caracteristicile biogazului, bazele metanogenezei, factorii care influenteaza productia de biogaz), apoi materiile prime pentru obtinerea biogazului (din agricultura, industria alimentara, alte industrii, din resurse umane), criteriile de alegere si de dimensionare a instalatiilor de biogaz (stabilirea necesarului de biogaz pentru gospodarii rurale, calculul potentialului resurselor de biogaz disponibile, dimensionarea volumului util de fermentare).

În continuare se prezinta diferite modele realizate de instalatii de producere a biogazului în tara si în alte tari, pentru instalatii mici, mijlocii si de mare capacitate, modul de realizare a accesoriilor necesare instalatiilor de biogaz si se analizeaza, comparativ, avantajele si dezavantajele diferitelor solutii realizate.

Cartea vine sa umple un gol care se resimte în literatura noastra tehnica de cca. 16 ani, gol datorat, mai ales, disparitiei aproape integrale a realizarilor fizice de instalatii de biogaz cu care, în perioada anilor 1980-1990 România se situa în fruntea dinamicii mondiale a realizarilor efective (peste 5100 instalatii de capacitate mica si mijlocie, peste 30 instalatii de mare capacitate) si unei aversiuni publice, nu prea justificate, fata de aceasta problema, care se bucura de toata atentia în restul lumii si constituie o alternativa ecologica de obtinere a unei surse de energie curata, capabila sa asigure o dezvoltare durabila.

Autor: Vasilie Nikolic

Prefata este semnata de Prof.Dr.Doc.Ing Iosif Tripsa.

Cartea poate fi cumparata la Asociatia Biocombustibili in Romania din Calea Plevnei 139, cod postal 060011, sect 6 Buc, tel. 021 – 317.5158, fax. 021 – 317.47.44

Pretul unui exemplar este de 200.000lei vechi, cartea are 188pagini