Trecand sub bara de 20.000 de dolari sambata 18 iunie, criptomoneda Bitcoin a pierdut un procent de 9% intr-o singura zi. Un eveniment fara precedent de mai bine de un an si jumatate.

Bitcoin se prabuseste fara incetare. Sambata, 18 iunie, afectat de teama investitorilor de a risca sa mai investeasca in monede virtuale, a scazut pana la 18.780 de dolari, adica o scadere de 9% intr-o singura zi. Este cel mai scazut nivel de o perioada lunga de timp, din 13 decembrie 2020 mai precis. De la varful istoric atins pe data de 10 noiembrie 2021, la 68.991 dolari. In jurul orei 15:50, a ajuns la 18.941 de dolari adica o scadere cu 8% spre deosebire de vineri. Semn ca lichidarea continua pe aceasta piata aflata in plina criza. Toate criptomonedele principale au scazut vertiginos sambata…

Ether, a doua moneda virtuala cea mai folosita si mai populara, dupa Bitcoin, a inregistrat o pierdere de aproximativ 10%. Bursele s-au scufundat la propriu in aceasta saptamana, ingrijorate la ideea ca bancile centrale, Fed (rezerva federala americana) se arata extrem de agresive in dorinta lor de a sfida inflatia, riscand astfel sa slabeasca economia mondiala.

Insa, cu toate acestea, criptomonezile sunt cele care platesc cel mai scump pret in urma acestei situatii. Luni, piata criptomonedelor s-a prabusit la propriu si a scazut sub bara de 1000 miliarde de dolari. In noiembrie anul trecut era de aproximativ 3000 de miliarde. Prabusirea Bitcoin a fost accelerata de retragerea a doua platforme.

Presiuni neobisnuite cu privire la lichiditati

Celsius a anuntat o pauza cu privire la retragerile si transferurile sale duminica. Aceasta companie care gestiona actiunile in valoare de 12 miliarde de dolari la mijlocul lunii mai, le propunea utilizatorilor sa investeasca in alte monede virtuale, nu doar in Bitcoin sau Ethereum. De cealalta parte, Coinbase a anuntat marti ca urmeaza sa elimine 18% din efectivele sale, adica 1100 de posturi.

Sursa: https://www.capital.fr/crypto/le-bitcoin-poursuit-sa-chute-vertigineuse-1439432