Sectorul de cercetare-dezvoltare al pietei romanesti de IT&C din Romania a trezit interesul corporatiei Intel, potrivit declaratiei presedintelui companiei, Craig Barrett.
“Nu suntem interesati neaparat de efectuarea unor investitii in capacitati de productie in Romania sau in utilizarea unei forte de munca ieftine, ci mai ales pentru dezvoltarea sectorului de cercetare-dezvoltare in universitati”, a spus Barrett, care s-a aflat pentru prima data intr-o vizita in Romania.
In opinia sa, in Romania ar fi mai potrivita o investitie intr-un centru de cercetare-dezvoltare decat intr-un centru de productie deoarece este foarte greu de concurat cu tarile din Asia din punct de vedere al fortei de munca. De asemenea, Intel Corporation intentioneaza sa se implice in dezvoltarea tehnologiei Wi-MAX in Romania.

Craig Barrett: “Progresul are la baza tehnologia si educatia”

Cei 600 de lideri din domeniul guvernamental si ai comunitatii de business care au asistat la prezentarea sustinuta de liderul Intel au fost incurajati sa se concentreze asupra tehnologiei informatiei si asupra educatiei, acestea fiind principalele mijloace prin care Romania poate participa la noua Europa marita si la economia globala. “Romania poate beneficia de pe urma economiei digitale, dezvoltandu-si oamenii, ideile si mediul, inclusiv politica guvernamentala si accesul la tehnologie”, a precizat Craig Barrett. Acesta a subliniat ca numai concentrarea Romaniei asupra tehnologiei si educatiei, precum si dezvoltarea unei forte de munca bine pregatite pot determina progresul acestei tari.
In cadrul primei sale vizite in Romania, presedintele Intel s-a intalnit cu oficiali romani pentru a discuta oportunitatile oferite de Romania in vederea construirii societatii informationale.

Craig Barrett este unul dintre sustinatorii importanti ai imbunatatirii sistemului educativ din Statele Unite, dar si din restul lumii. Este autorul a peste 40 de lucrari stiintifice cu privire la influenta structurii microscopice asupra proprietatilor materialelor, precum si al unui manual de stiinte exacte – “Principiile Prelucrarii Materialelor”. Craig Barrett s-a alaturat Intel Corporation in 1974 ca Technology Development Manager, devenind in luna mai 2005 presedinte in boardul Intel Corporation.
Craig Barrett face parte de curand din Comitetul Consilierilor Prezidentiali pe probleme de Comert din Statele Unite si din Comunitatea Americana de Informare cu privire la Sanatate (AHIC).

Memorandum intre MCTI si Intel
Saptamana trecuta a fost semnat un nou memorandum de intelegere in domeniul IT&C intre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor si cel mai mare producator de cipuri din lume, compania Intel.
“Acest memorandum prevede cresterea accesului la calculatoare pentru cetatenii Romaniei, beneficiind de experienta Intel in acest domeniu, derulata in mai multe tari din lume”, a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.
Deocamdata, se va lucra pentru alegerea celei mai bune strategii, adecvata legislatiei din Romania si adaptata normelor europene. Memorandumul a fost semnat de ministrul roman al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, si de presedintele Intel, Craig Barrett, care s-a aflat vineri in Romania. Guvernul Romaniei a incheiat pana in prezent patru parteneriate strategice cu firme de renume din domeniul IT&C, si anume Microsoft, Oracle, IBM si HP.

37 de ani de inovatie

Intel Corporation dezvolta de 37 de ani tehnologii care au permis revolutia in domeniul calculatoarelor si Internetului.
Compania Intel a fost fondata in 1968 pentru a realiza semiconductoare de memorie. In 1971, Intel a introdus primul microprocesor din lume. In prezent, Intel furnizeaza industriilor de computing si telecomunicatii cipuri, placi de baza si sisteme, “ingredientele de baza” ale calculatoarelor, serverelor si produselor de comunicare in retea. Aceste produse sunt utilizate de membri ai industriei de specialitate pentru a crea sisteme avansate de computing si telecomunicatii. Intel isi propune sa devina un furnizor de marca pentru economia mondiala bazata pe Internet.

Autori: Anca Vlada, Viorel Gherasi