Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) intentioneaza sa mentina anul viitor aceleasi niveluri la taxele si impozitele locale platite de bucuresteni pentru cladiri, autovehicule si alte bunuri, decizia urmand sa fie luata de Consiliul General, potrivit viceprimarului Capitalei Razvan Murgeanu. “Taxele si impozitele locale propuse de Primarie pentru anul 2008 au aceleasi niveluri ca si in 2007, decizia finala in aceasta privinta urmand sa fie adoptata, probabil pana la vara, intr-o sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti”, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX viceprimarul general, Razvan Murgeanu.
In cazul persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila.
Valoarea impozabila a imobilelor difera in functie de zona, tipul cladirii si utilitati. Astfel, in cazul unei cladiri cu cadru din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa, ori din alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, dotata cu instalatii de apa, canalizare, electricitate si incalzire valoarea impozabila este de 702 lei pe metru patrat, iar pentru un imobil de acelasi tip fara utilitati impozitul este de 417 lei/mp
Aceasta valoare scade pana la 71 lei/mp la cladirile-anexa cu pereti exteriori din lemn, piatra naturala sau caramida nearsa, dotata cu instalatii si utilitati, sau la 47 lei/mp in cazul unui imobil de acelasi tip dar care nu este dotat cu utilitati.
Totodata, valoarea impozabila a cladirii se reduce, ca si anul trecut, in functie de vechimea imobilului de locuit cu 20% pentru cladirile mai vechi de 50 de ani si cu 10% in cazul imobilelor cu o vechime cuprinsa 30 de ani si 50 de ani.
Municipalitatea intentioneaza sa pastreze in 2008 si majorarile de impozit aplicate, in acest an, persoanelor fizice care detin mai multe cladiri, care nu sunt inchiriate unei alte persoane.
Astfel, o persoana fizica care mai detine o cladire pe langa cea de domiciliu va plati un impozit mai mare cu 15% pentru a doua locuinta, si cu 50% mai mare pentru cel de-al doilea imobil in afara celui de domiciliu.
5cm;”>Pentru cea de-a treia cladire fata de cea de domiciliu impozitul se va majora cu 75%, si cu 100% in cazul in care persoana fizica detine mai mult de cinci imobile.
La motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autobuze, autocare, microbuze, impozitul va fi calculat in functie de capacitatea cilindrica a motorului. Astfel, la motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu motor de pana la 1.600 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi de 7 lei pe an pentru 200 centimetri cubi de capacitate cilindrica, respectiv pentru un autoturism cu motor de 1.600 cmc, proprietarul va plati 56 lei pe an.
Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 1.601 si 2.000 cmc inclusiv, impozitul va fi de 15 lei pentru 200 cmc de capacitate cilindrica, iar pentru autobuze, autocare si microbuze impozitul se va ridica la 20 lei pentru 200 cmc de capacitate cilindrica.
Impozitele pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala autorizata de peste 12 tone vor fi intre 100 si 1.361 lei pe vehicul, in functie de masa totala, numarul de axe si sistemul de suspensie.
Taxa pentru scutere de apa va fi 150 de lei, iar pentru iahturi impozitul este cuprins intre 0 lei si 800 de lei si se va aplica conform Codului Fiscal.
Impozitul anual pentru terenurile intravilane din Capitala cu destinatie de constructii se va situa anul viitor intre 3.339 lei si 7.774 lei pe hectar, in functie de zona, iar pentru terenurile intravilane cu alta folosinta decat cea de constructii locuitorii din Bucuresti vor plati impozite intre sase lei si 40 lei pe hectar pe an.
In ce priveste terenurile extravilane, cele mai mari impozite vor fi achitate in 2008 pentru loturile cu vie sau livada pe rod, intre 34 lei si 40 lei pe hectar in functie de zona, iar cele mai mici impozite vor fi platite in cazul terenurilor cu apa, altele decat cele cu amenajari piscicole, intre un leu si patru lei pe hectar.
Sursa: Mediafax