Prima directiva europeana privind armonizarea legilor penale nationale a fost sustinuta de Parlamentul European, care a adoptat un raport privind legislatia ce impune aplicarea de masuri penale pentru nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuala la scara comerciala.

Textul adoptat de Parlament urmeaza sa fie trimis la Consiliu pentru a fi discutat de guvernele nationale, potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Parlamentului European. Daca va fi aprobata si de Consiliu, directiva va obliga toate statele membre sa considere caz penal orice incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala, respectiv orice situatie de contrafacere si de piratare pe piata interna. Parlamentul – aproband raportul lui Nicola Zingaretti (PSE, IT) cu 374 de voturi “pentru”, 278 “impotriva” si 17 abtineri – a sprijinit obiectivul general mentionat in propunerea Comisiei, insa a amendat unele prevederi. Astfel, parlamentarii europeni au exclus din aria de aplicare a directivei brevetele si au decis ca sanctiunile penale va trebui aplicate doar pentru incalcari deliberate in scopul obtinerii unor avantaje comerciale. Pirateria comisa de utilizatorii particulari pentru scopuri personale, non-profit, a fost, de asemenea, exclusa.

Citeste si:  Programul institutiilor publice de sarbatori

Sanctiuni de la minimum 100.000 euro pana la inchisoare

In categoria “drepturilor de proprietate intelectuala” sunt cuprinse, potrivit directivelor europene: dreptul de autor si drepturile conexe ale acestuia, dreptul sui generis al autorului de baze de date, drepturi ale creatorilor de topografii de produse semiconductoare, drepturi referitoare la marci (in masura in care extinderea la acestea a protectiei prin legea penala nu prejudiciaza regulile pietei libere si activitatile de cercetare), drepturi referitoare la desene si modele, indicatiile geografice, denumirile comerciale (daca sunt protejate ca drepturi de proprietate exclusiva de legislatia nationala). Totodata, potrivit directivei europene, “contrafacerea” se refera la detinerea, fara un motiv legitim, la importul, indiferent in ce regim vamal, sau la exportul de bunuri prezentate sub o marca comerciala contrafacuta, la oferirea spre vanzare sau la vanzarea de bunuri prezentate sub o marca comerciala contrafacuta, la reproducerea, imitarea, utilizarea, aplicarea, suprimarea, modificarea unei marci comerciale, a unei marci colective sau a unei marci colective de certificare, la livrarea unui produs sau prestarea unui serviciu care are o marca comerciala inregistrata diferita de aceea a produsului sau a serviciului solicitat.

Citeste si:  Nagy vrea facilitati pentru reinvestirea profitului

In cazul incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala, masurile variaza de la amenzi la inchisoare, in functie de gravitatea faptei. Instantele din fiecare stat membru vor stabili marimea amenzii aplicate, in functie de daunele provocate si de valoarea bunurilor implicate sau de profitul rezultat, informeaza Mediafax. In cazurile mai putin grave, amenda poate depasi 100.000 de euro, iar in cazurile grave, aceasta ar putea fi de 300.000 de euro.

Deputatii sunt “pro” anchete penale

Deputatii s-au declarat in favoarea facilitarii anchetelor penale. “Statele membre trebuie sa garanteze ca detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala interesati sau reprezentantilor si expertilor acestora li se permite sa asiste la anchetele desfasurate de echipele comune de ancheta.

Detinatorii de drepturi de proprietate intelectuala interesati va trebui implicati pentru a sprijini cercetarile la nivel de stat, fara a aduce atingere neutralitatii anchetelor”, se arata in comunicatul Biroului de presa al PE. De asemenea, directiva prevede ca in cazul importului in paralel de bunuri originale comercializate cu aprobarea detinatorului de drepturi intr-o tara din afara Uniunii Europene nu se aplica sanctiuni penale.

Citeste si:  Tot mai multi romani incearca sa fraudeze bancile cu bilete la ordin

“Statele membre garanteaza ca utilizarea corecta a unei opere protejate, inclusiv prin multiplicare, reproducere audio sau prin orice alte mijloace, in vederea formularii de critici, comentarii sau in scop informativ, scolar (inclusiv copiile multiple utilizate in clasa), de studiu sau de cercetare nu este incadrata penal”. In legatura cu contrafacerea medicamentelor, Parlamentul European a opinat ca Uniunea Europeana ar trebui sa se doteze urgent cu mijloacele necesare pentru a combate efectiv practicile ilicite in domeniul piratarii si al contrafacerii medicamentelor.

Autor: Simona Macovei