Principalul obiectiv al unificarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu Bursa electronica Rasdaq este consolidarea pietei romanesti, astfel incat Bursa de la Bucuresti sa devina un punct de atractie in competitia din Europa Centrala si de Est. Procesul de unificare a fost demarat deja si se asteapta sa fie finalizat la sfarsitul acestui an, cand Rasdaq va fi absorbita de BVB.
Unificarea celor doua ringuri este avantajoasa pentru jucatori in primul rand deoarece vor scadea costurile de tranzactionare pentru cei care pana acum erau obisnuiti sa cumpere si sa vanda actiuni pe Rasdaq. Acestia erau obligati sa achite comisioane la diverse institutii adiacente pietei, cum ar fi SNCDD, ANSVM etc., comisioane care se vor diminua sau chiar vor disparea.
Scopul declarat al concentrarii de pe piata bursiera este ca BVB sa atraga clienti din ce in ce mai mari de pe piata internationala. Este vizata piata europeana, dar sunt asteptati in special jucatori de pe piata Europei Centrale si de Est. „Unificarea in sine a Bursei de Valori cu Rasdaq nu va avea ca efect imediat plasarea Bucurestiului in randul marilor centre finaciare europene. Capitalizarea bursiera si volumul zilnic de tranzactionare vor ramane in continuare prea mici pentru ca noi sa contam in ecuatia europeana”, ne-a declarat Adrian Simionescu, director general al SFIF Finans Securities, din Bucuresti.
Decisa la mijlocul anului trecut, unificarea celor doua piete era prognozata pentru jumatatea acestui an. Denumirea societatii care va rezulta dupa fuziune va fi Bursa de Valori Bucuresti. Raportul de evaluare realizat de firma de consultanta KPMG a stabilit ca patrimoniul institutiei se ridica la 15 milioane de euro.
Repartizarea capitalului social se va face gratuit, in cote egale, intre cele 68 de societati de servicii de investitii financiare, membre ale Asociatiei Bursei de Valori Bucuresti.
Primul pas in procesul de unificare l-a reprezentat transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni, inregistrarea la Registrul Comertului avand loc la mijlocul lunii iulie.
Cheia succesului
Un adevarat reviriment pentru piata bursiera romaneasca s-ar putea inregistra in momentul in care vor fi listate principalele companii care au apartinut sau inca mai au ca actionar statul, cum sunt cele din domeniul utilitatilor: Transelectrica, filialele Distrigaz sau Electrica, Romtelecom sau BCR. Un alt impuls ar mai putea fi dat de introducerea pe piata a obligatiunilor. Pana in prezent, doar Transelectrica a inceput procedurile prevazute de lege in vederea unei oferte publice de actiuni pentru un pachet de 10% din actiunile companiei.
Pentru companiile listate la Rasdaq, marele castig obtinut odata cu intrarea pe Bursa este cresterea vizibilitatii. Pe de alta parte, sunt si companii care nu vor putea indeplini criteriile ce vor fi impuse pentru a ajunge la BVB si pentru care vor fi create sisteme alternative de tranzactionare. Acolo vor ajunge majoritatea companiilor listate pana acum pe Rasdaq.
Principalul sistem folosit, Arena, dezvoltat de BVB, a fost lansat în anul 2001 si va reprezenta suportul tehnic de tranzactionare pentru toate actiunile din piata unificata BVB-Rasdaq.
Urmeaza Sibiul
Dupa unificarea BVB cu Bursa Electronica Rasdaq ar trebui sa urmeze unificarea celor doua cu Bursa Sibiu. O evaluare a Bursei Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) a avut loc deja, dar valoarea ei este tinuta secreta. Bursa din Sibiu are, la ora actuala, un capital social format din 4.280 de actiuni, care se vand cu 3,5 milioane de lei actiunea, valoarea nominala fiind de doua milioane de lei. In urma procesului de evaluare a BMFMS, valoarea unei actiuni ar putea trece de 10 milioane de lei.
Autor: Costel Stroescu