Pentru a putea tine piept efectelor încalzirii globale, Comisia Europeana (CE) se pregateste de stramutarea oraselor si realocarea industriilor, de întarirea digurilor de protectie, întrucât expertii spun ca nivelul oceanului planetar va creste în anii urmatori. Tot pentru ca nimanui nu i-a pasat prea tare de protectia mediului în lupta pentru dezvoltare, CE se vede nevoita sa-si anuleze deciziile. Dupa ce recent a anuntat reducerea subventiilor pentru agricultura, CE pregateste un proiect prin care sa fie sprijiniti fermierii din zonele afectate de calamitatile naturale generate de efectul de sera.
Comisia Europeana pregateste masuri radicale pentru diminuarea efectelor încalzirii globale. Proiectul institutiei prevede relocarea unor orase situate în zone de coasta si acordarea de subventii fermierilor afectati de catastrofele naturale.
Pana în 2020, emisiile de gaze cu efect de sera vor trebui reduse cu cel putin 20% fata de nivelul înregistrat în 1990, cel putin asa au promis liderii din spatiul comunitar în luna martie. Germania va încerca la summit-ul G8 plus Rusia din iunie sa obtina încheierea unui acord concret în acest sens.
Pana cand liderii vor cadea de acord si masurile luate îsi vor face simtit efectul, agricultorii europeni trebuie sa faca fata catrastofelor naturale. Iar 2007 se anunta a fi unul dintre cei mai dificili ani din istorie, seceta, inundatiile si grindina facand deja ravagii. Pentru a compensa o parte din pierderile cauzate de calamitati, Comisia Europeana (CE) a propus, printr-un proiect de raport, modificarea strategiilor cuprinse în Politica Agricola Comuna, precum si acordarea de subventii fermierilor afectati de încalzirea globala, transmite Reuters. Astfel, CE intentioneaza modificarea rotatiei culturilor si a datelor de însamantare si izolarea locuintelor împotriva valurilor de caldura. Alte masuri prevad relocarea porturilor si a unor localitati din zona de coasta si campiile inundabile si înaltarea digurilor. Schimbarile prognozate vor necesita adaptari ale utilizarii terenurilor, ale metodelor de productie si structurii fermelor.
Cel mai probabil, fondurile destinate reducerii impactului modificarilor climatice vor proveni din sumele alocate agriculturii, acest sector beneficiind de circa 50% din bugetul UE, respectiv aproape 44 miliarde de euro.
Autor: Simona Diaconu