In conditiile inrautatirii relatiilor cu PD, PNL si PC se tatoneaza reciproc cu scopul institutionalizarii colaborarii. Ramine de vazut daca aceasta se va concretiza intr-o alianta sau o fuziune.

Pe coltul mesei, intre doua voturi la regulament, parlamentari liberali si conservatori isi faceau ieri calcule privind dimensiunea grupului parlamentar: „Pai, am fi aproape un grup de 100… si cu UDMR, ce va mai face PD cu cei 40 de deputati?”, socotesc acestia.

Tatonari intre vicepresedinti

Nu este complet exclusa nici ideea unei fuziuni. Conform un important lider liberal, mai multi dintre sefii de filiale judetene ai PC nu ar avea nimic impotriva si si-au declarat aceasta disponibilitate catre PNL. Pina in acest moment, un lucru cert e ca PC isi va muta bagajele la usa liberalilor europeni, iar PNL va pune o vorba buna pentru ca acestora sa li se deschida. Pentru inceput, euroobservatorii conservatori vor fi admisi pe linga grupul liberal din Parlamentul European, urmind ca, ajutati de PNL, sa solicite primirea cu acte in regula. Acesta este numai primul pas in stringerea legaturilor intre cele doua partide. Surse liberale declara ca deja conservatorii au inceput tatonarile, la nivel de vicepresedinti.

Citeste si:  Cum sa castigi 15 milioane in doua saptamani

Sub semnul suspiciunii

Pentru inceput, PC ar dori o mai mare apropiere de PNL sub forma unei aliante, au declarat pentru „Cotidianul” surse conservatoare. Situatie problematica, intrucit PNL este deja in alianta cu PD, iar protocolul comun prevede ca ambele partide trebuie sa fie de acord cu aducerea unor alti parteneri in menajul comun. Declansarea acestor discutii exploratorii arata insa limpede suspiciunea liberalilor fata de actualii lor aliati, democratii, si lipsa de incredere in trainicia Aliantei PNL-PD. De altfel, atit surse liberale, cit si surse democrate declara ca atmosfera dintre cele doua partide s-a inrautatit, PD suspectind PNL ca vrea sa bata palma cu PSD. In plus, PD il acuza pe Tariceanu ca se agata de scaunul de premier. La rindul lor, liberalii ii banuiesc pe democrati ca vor sa provoace anticipate cu orice pret. Fie retragindu-si ministrii din guvern, fie aducindu-l pe Tariceanu in situatia de a nu mai avea aliati politici, si in final sa demisioneze.

Citeste si:  Guvernul modifica legislatia privind brevetele de inventie

Autor: Laura Ciobanu