Comisia parlamentara pentru controlul SRI este nemultumita de scurgerile de informatii din interiorul serviciului cauzate de „blocajul de mentalitate”.

Comisia pentru controlul activitatii SRI a analizat raportul de activitate al institutiei pe anul 2004. In analiza facuta, Comisia SRI sesizeaza ca, in privinta securitatii interne a acestui serviciu de informatii, exista „un blocaj de mentalitate”. Blocajul „a indus consecinte negative”, „iar unele situatii au generat disfunctii pe fondul carora nu s-au prevenit scurgeri de informatii ori evenimente contrainformative”, se mentioneaza in analiza citata. Comisia mai remarca si „insuficienta capacitate de preintimpinare a surprizelor contrainformative” care a facut ca SRI sa cada prada diversiunilor oferite de „concentrarea pe tinte aparente, aparute in cimpul actiunii pentru a distrage atentia”.

SRI confunda uneori zvonurile cu informatiile

Totodata, in urma audierilor unor foste cadre ale SRI, comisia de control a ajuns la concluzia ca uneori a lipsit veridicitatea informatiilor, „baza pe care s-au facut aprecieri si etichetari, unele grave, fara nici un suport, la adresa unor ofiteri deveniti incomozi, paradoxal, prin exigenta, calitatile, verticalitatea si perseverenta cu care au inteles sa-si faca datoria”. De asemenea, Comisia SRI isi propune sa declanseze viioare actiuni „in vederea decelarii cauzelor pentru care unele dintre informatiile transmise de SRI beneficiarilor legali nu au fost valorificate”. Parlamentarii au mai remarcat, in timpul intilnirilor cu cadrele SRI, „insatisfactii justificate” legate de lipsa fondurilor si dotarilor necesare, precum si a locuintelor. Pe acest fond, Comisia remarca si problemele de disciplina a personalului, inclusiv abateri grave, de natura infractionala, care au fost sanctionate dar ale caror cauze ar trebui depistate si inlaturate din sistem.

Citeste si:  Rata de creditare a IMM, de 3 ori mai mica decat cea din UE

Autor: Laura Ciobanu