Decalajul dintre dobanda in moneda nationala si cea in valuta nu va ramane pe termen lung la valorile curente, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Dobanda pentru dolar creste si este previzibila o marire a dobanzii la euro, explica Vasilescu. Ieri, Federal Reserves, sistemul american de banci centrale al Statelor Unite ale Americii, a majorat rata dobanzii de referinta pentru a 11-a oara consecutiv in acest an, cu 0,25%, pana la 3,75% si a avertizat ca tendinta de apreciere va continua.

Diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite de pe piata romaneasca ramane, insa, una substantiala, in comparatie cu o medie a tarilor din Europa Centrala si de Est- reliefeaza un studiu recent al Coface Intercredit. Astfel, diferenta dintre dobanzile pentru creditele acordate persoanelor juridice in lei si dobanzile pentru depozitele acestora este de 7,9%, in timp ce pentru persoanele fizice atinge 10,2%- cel mai mare nivel din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Poloniei. Totodata, rata dobanzii la depozite se afla deja sub 8,5% – valoarea prognozata in acest an a inflatiei, deci atinge valori „real“ negative. In aceasta situatie se afla numai Polonia.

Citeste si:  Castigam sau pierdem din pariul euro-leu?

„Remarcam in primul rand diferentialul major al creditelor in moneda locala, care in Romania atinge 10,2 %, respectiv dublul mediei din tarile Europei Centrale si de Est,“ spune Cristian Ionescu, directorul general al Coface. „Acest fapt duce la concluzia ca la noi in tara creditul in moneda nationala este de departe cel mai scump. In Cehia, de exemplu, rata dobanzii medii la creditele in moneda locala este de 4%“, a mai spus Ionescu.

„Cred ca diferentialul mare al dobanzii in Romania va invita bancile sa reduca rata dobanzii la creditele in moneda locala. Ramane de vazut daca vor aborda aceasta parghie pentru a combate masurile de restrictionare a creditului in valuta, recent impuse de BNR“, spune Ionescu.

Analistii nu cred insa intr-o schimbare pe termen scurt a dobanzilor bancare.

„Singurul lucru care ar putea face sa coboare dobanzile este competitia dintre banci“, spune analistul BAC Investment Bank, Florin Citu.

El sustine ca atat timp cat BNR continua sa ofere dobanzi de 8,5% bancilor comerciale, ele nu au motiv sa micsoreze dobanda de pe piata, intrucat iau profituri bune din depozitele BNR (principala sursa de profit a bancilor, dupa actiunile valutare). Totodata, instabilitatea unor indicatori precum inflatia va tine bancile in expectativa, cel putin pana la sfarsitul anului, iar ele vor ingheta dobanzile actuale. Abia din 2006, se poate prevede o ingustare a diferentei dintre dobanzi, spune Citu.

Citeste si:  Autorizatia de mediu - prevederi legislative

Autor: Bogdan Tudorache