Din nefericire, aproape ca a intrat in “normalitate” impotenta autoritatilor, alimentate bugetar din buzunarele sleite ale contribuabililor, fata de orice fenomen meteo, cat de cat serios. La fiecare ploaie mai consistenta, la fiecare ninsoare mai vartoasa, armata primarilor, directorilor, prefectilor si a altor “factori de raspundere” este cuprinsa de uluiala si asista, paralizata, la “fatalitatea” care i-a lovit pe concetatenii in slujba carora ar trebui sa se afle. Sau, mai cinic, precum edilul-sef al Capitalei, arunca, de la inaltimea functiei si a potentei contului personal, un sictirit: “asta-i situatia !” Dupa care, plini de seriozitate, toti acesti “factori de decizie” sau alesi ai neamului si neamurilor, reuniti in desuete comitete, comitii si alte comandamente de criza, nu mai contenesc in a prezenta contribuabililor, aflati in apa pana-n gat, tot soiul de “strategii si proiecte”. De asta data, primele ploi ale toamnei romanesti au lovit Capitala si jumatate din tara. Asta, in timp ce sinistratii cu vechime, victimele inundatiilor precedente, inca mai spera sa nu-i prinda primul val de ger tot sub cerul liber.

In urma ploilor abundente cazute in noaptea de luni spre marti, Capitala a fost practic acoperita de ape. Desi sute de imobile au fost afectate, numeroase autoturisme s-au tamponat, iar, in unele zonele, apa a atins chiar un metru si jumatate, edilii municipiului Bucuresti, in frunte cu prefectul, Mioara Mantale, considera ca situatia nu este deloc critica. Mai mult, ca locuitorii nu au de ce sa se teama.

Citeste si:  Topul celor mai scumpe case din Romania

Din nefericire, bilantul indica insa ca, la nivelul Capitalei, situatia este intr-adevar critica si continua sa se agraveze, in urma avertizarilor meteorologice potrivit carora, in urmatoarele ore, vor cadea cantitati mari de precipitatii pe metru patrat. Ieri, dupa mai bine de 34 de ore de ploaie, peste 360 de imobile aveau subsolurile inundate de apele pluviale. Cele mai afectate zone din Capitala au fost sectoarele 3 si 4. De asemenea, potrivit bilantului, punctele unde s-au inregistrat cele mai mari probleme au fost in perimetrul Liceului “Gheorghe Sincai” – Cheiul Dambovitei – Calea Vacaresti, precum si in zona intersectiei Doamna Ghica sau in zona Pietei 13 Decembrie.

Astfel, in sectorul 4, vreme de cateva ore bune, ADPP si REBU au intervenit cu o vidanja si o pompa pentru evacuarea apelor din zonele inundate din strazile Poieni, Gramont, Sistematizarii, Episcop Chesarie si Mitropolit Nifon. De asemenea, in situatie de urgenta s-a actionat la mai multe unitati de invatamant afectate de inundatii – Gradinita 102 – str. Cuza Voda, Gradinita nr 224 – str. Gramont, Scoala nr. 120 – str. Martisor, Scoala nr. 100 – Calea Vacaresti si Scoala nr. 129 – str. Izvorul Crisului. Totodata s-a intervenit si pentru evacuarea copacilor cazuti pe carosabil in strazile Bucur, Stoian Militaru, Straja – colt cu strazile Resita si Martisor. Pe de alta parte, din cauza ploilor torentiale, ieri, pana la orele amiezii, au avut loc peste 300 de tamponari, iar in multe zone ale Capitalei, traficul rutier a fost ingreunat. De asemenea, s-au inregistrat numeroase blocaje, iar soferii au fost obligati sa astepte si cate 40 de minute pana la degajarea circulatiei.

Citeste si:  Franta, gata de riposta nucleara

Adriean Videanu: «Asta e situatia!»

In pofida bilantului, atat edilii, cat si prefectul Capitalei considera ca situatia nu este chiar atat de rea. “Nu ne aflam intr-o situatie de criza majora care sa puna in pericol viata cetatenilor. Circulatia s-a defasurat intr-adevar cu greutate”, a declarat prefectul Capitalei, Mioara Mantale, ieri, in cadrul unei conferinte de presa. Totusi ca sa inchida gura lumii, autoritatile au constituit Comandamentul pentru Situatii de Urgenta. Ocazie cu care primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a afirmat ca de vina pentru inundatiile provocate de ploile cazute intr-o singura noapte este sistemul de colectare a apelor pluviale.” Este o problema de sistem, dar nu una noua. Sistemul de preluare a apelor pluviale nu face fata in regim optim ploilor torentiale, astfel incat sa evite inundatiile”, a declarat in cadrul conferintei de presa Adriean Videanu. De asemenea, acesta a mai precizat ca in viitorul apropiat urmeaza sa se realizeze un studiu de fezabilitate pentru proiectul de infrastructura al municipiului care va fi supus licitatiei publice. In felul acesta, Adriean Videanu spera ca va rezolva problema canalului colector al orasului, sistem care are o vechime de circa o jumatate de secol si care abia acopera doar 70 la suta din necesarul orasului.

Citeste si:  Petrom tureaza motoarele Bursei

Bilant dezastruos

22 de judete

46 de localitati

87 de poduri

590 de case

2.000 de gospodarii

50 kilometri drumuri

Senatori plouati

Ieri si senatorii au avut parte de o zi grea. Ei au tinut umbrelele deschise nu doar impotriva ploii de afara, ci si in interiorul noii sali de sedinte, ca sa se protejeze de picaturile care se prelingeau din cupola. Mai intai au avut parte de un dus rece senatorii PD, dupa care si cei din PSD, cu deosebirea ca la ei a fost vorba de un singur pupitru. Nemultumiti, senatorii s-au plans ca ploua nu numai in sala de sedinte, ci si in salile alocate comisiilor. Si aceasta in contextul in care lucrarile realizate pentru amenajarea Senatului au o garantie de trei ani.