Tranzactiile in ringul bursier s-au redus ieri, iar preturile multor actiuni au continuat sa scada. Atmosfera de apatie din piata nu a impiedicat insa actiunile Petrom si BRD sa inregistreze cresteri semnificative. Aceste doua titluri au ajutat indicele BET sa castige 1,3%, iar indicatorul pietei, BET-C, sa mai acumuleze 1,7%. Indicele SIF-urilor insa, BET-FI, a pierdut 0,8%. Valoarea tranzactiilor a fost de 7,5 milioane euro.

„Cotatia BRD a crescut datorita unui ordin masiv de cumparare introdus in sistem in ultimele secunde ale sedintei, executandu-se schimburi cu aproximativ 115.000 actiuni, adica jumatate din numarul titlurilor schimbate ieri“, declara Ioan Alexandru, analist la societatea de brokeraj Swiss Capital. El afirma ca situatia este similara cu cea a actiunilor Petrom.

Pretul de deschidere a fost apropiat de cel minim inregistrat astazi. Chiar daca pe toata durata sedintei a existat sustinere in zona 0,42-0,425 lei/actiune, in ultima jumatate de ora cotatia SNP a crescut mult datorita presiunii puternice la cumparare. „Daca aceste cumparari masive s-au realizat pe baza unor informatii, piata nu a dat semne ca le-ar cunoaste, precizeaza analistul, adaugand ca trebuie tinut cont si de viitoarele raportari financiare ale celor doua companii si de asteptarile investitorilor in acest sens. Actiunile SNP au inchis sesiunea la pretul de 0,4500 lei/actiune, cu 7,6% mai mare fata de ziua anterioara. Schimburile au implicat 8,6 milioane de titluri, la valoarea de 3,7 milioane lei. Cotatia actiunilor BRD a fost in crestere cu 3,8%, pana la 13,4000 lei/actiune, fiind transferate 239.000 de titluri, cu un rulaj de 3,1 milioane lei.

Citeste si:  Finantari nerambursabile pentru microintreprinderi si firme nou-infiintate

Cel mai tranzactionat titlu al sedintei de ieri a fost Rompetrol Rafinare, care a continuat sa se ieftineasca. „Actiunile Petromidia continua sa se deprecieze pe fondul seriei de stiri si zvonuri legate de Rompetrol si Dinu Patriciu. Si aici, in ultimele secunde s-au executat tranzactii mari, de peste trei milioane de actiuni“, spune Alexandru Ioan. Titlurile RRC au scazut cu 2,8%, ajungand la 0,1040 lei/actiune, in conditiile tranzactionarii a 62,1 milioane titluri, la valoarea de 6,4 milioane lei. Cele mai transferate titluri SIF au fost SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova. Cotatia SIF 5 a coborat cu 0,9%, inchizand la 2,1200 lei/actiune.

SIF 2 Moldova a pierdut 1%, pana la 1,8400 lei/actiune. „Cel mai probabil, investitorii asteapta noi stiri legate de privatizarea BCR“, explica analistul scaderea titlurilor SIF. El spune ca jucatorii sunt optimisti pe termen lung, desi sunt intimidati de scaderile de saptamana trecuta.

Autor: Gabi Zamora