In 2006, factorii care au influentat negativ procesul de dezinflatie anul trecut, respectiv cresterea salariilor, aprecierea leului si excesul de lichiditati care a generat reducerea dobanzilor, vor fi mai redusi, potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Claudiu Doltu. “In acest an nu se va mai modifica legislatia fiscala si ne asteptam la o apreciere in termeni reali mai redusa a leului. Finantele si BNR au reglementat activitatea institutiilor financiare nebancare, in sensul limitarii creditului de consum, iar banca centrala a luat decizia de a majora dobanda de interventie”, a afirmat Doltu, subliniind ca mixul de politici monetare si fiscale este mai precaut decat cel din anul precedent.

Mai mult, Doltu a aratat ca una dintre concluziile discutiilor dintre reprezentantii Guvernului, MFP si Bancii Nationale cu cei ai FMI a fost aceea ca dezinflatia a fost mai putin pregnanta comparativ cu asteptarile. “Evident este mult mai usor sa reduci inflatia atunci cand esti la rate inalte, decat sa o diminuezi cand nivelul este mai redus de 10%. Cum optiunea pentru continuarea reducerii inflatiei nu este discutabila, trebuie gasite solutii pentru ca procesul sa continue”, a explicat Doltu, citat de Mediafax.

Citeste si:  Rompetrol a depasit veniturile totale cu 7%

Reamintim ca nivelul inflatiei s-a ridicat la finele anului trecut la 8,6%, iar tinta pentru 2006 este de 5%, cu o banda de variatie de plus/minus 1%.

MFP vrea sa majoreze veniturile bugetare cu 3%

Ministerul Finantelor Publice analizeaza posibilitatile prin care ponderea veniturilor in PIB ar putea fi majorata cu 3%, intr-un interval de trei-patru ani, prin taxarea activitatilor economice neimpozitate in prezent, a mai spus Claudiu Doltu.

“Preocuparea Ministerului Finantelor este de a identifica un set de masuri fiscale, pe termen mediu, care sa duca la cresterea bazei impozabile. Solutia pe care incercam sa o gasim nu consta in cresterea taxelor existente, ci in transformarea sistemului de impozitare din Romania, in sens european. Ne vom integra in Uniunea Europeana, intr-un alt cadru economic, si trebuie sa ne adaptam la el. Nu ajuta la nimic cresterea cotelor de impozitare, pentru ca nu se rezolva problema pe termen lung”, a afirmat Doltu.

In Romania veniturile bugetare au o pondere foarte redusa in PIB comparativ cu cea din tarile din UE. MFP a raportat pentru 2005 venituri bugetare de 29,7% din PIB, la acelasi nivel ca in anul 2004, si cheltuielile de 30,5% din PIB. Deficitul bugetului general consolidat a fost de 0,8% din PIB, sub nivelul de 1% stabilit de autoritati la ultima rectificare bugetara.

Citeste si:  Fonduri europene doar pe hartie

Potrivit unei alte metodologii utilizate de autoritatile romane, veniturile bugetare reprezinta insa 31% din PIB. “Deocamdata se analizeaza diferite posibilitati care merg pe un spectru foarte larg, dar atentia se concentreaza in special pe aducerea in zona impozabila a activitatilor netaxate”, a adaugat Doltu.

Secretarul de stat a aratat ca impozitele pe veniturile din agricultura si cele pe mediu au in Romania o structura mult diferita fata de cea existenta in economiile tarilor europene, si in plus contributia acestor venituri la bugetul Romaniei este infima comparativ cu cea din alte tari.

“In Romania, 43% din populatie are venituri din agricultura. Este timpul sa ne gandim la asta. Nu imediat, ci in perspectiva. Veniturile din agricultura sunt, in lumea civilizata, venituri ca toate celelalte, in timp ce la noi nu sunt considerate asa. Impozitele pe mediu detin in Cehia o pondere de peste 3% din PIB, in timp ce in Romania, procentul este mult mai redus, de 1%”, a explicat reprezentantul Finantelor.

Citeste si:  Finantare pentru IMM-uri - cat de greu este sa pornesti la drum

Totodata Doltu a amintit si de taxarea microintreprinderilor, care in prezent platesc impozit pe cifra de afaceri, ceea ce nu va mai fi posibil dupa integrarea in UE, cand vor fi obligate sa plateasca impozit pe profit. Un alt element care ar putea avea ca efect cresterea ponderii veniturilor in PIB este imbunatatirea colectarii, a mai spus Doltu. (C. Stegarescu)