Bursa de Valori Bucuresti a initiat, ieri, tranzactionarea prin sistemul BVB a unei noi emisiuni de obligatiuni municipale emise de municipiul Timisoara, inscrise la Cota Bursei in cadrul sectorului obligatiunilor.
Obligatiunile Timisoara, in valoare de 20 milioane lei noi, au fost subscrise in totalitate in prima zi de la derulare, 94,6 la suta din investitori fiind persoane juridice. Rata dobanzii este fixa si a fost stabilita la 8,25 la suta pe an, iar rambursarea va avea loc in rate semestriale egale, cu scadenta la 1 martie 2011. “Aceasta noua emisiune de obligatiuni a Primariei Timisoara face parte din programul de finantare a unui plan amplu de refacere a infrastructurii orasului. Sursele atrase vor fi utilizate mai precis pentru reabilitarea strazilor.
Piata obligatiunilor este in faza de pionierat in Romania. Municipalitatile au inceput sa foloseasca acest instrument. Se pare ca a prins la persoanele juridice, care detin cel mai mare procent de subscriere in emisiunea de astfel de titluri. Sper ca in viitor sa prinda si la populatie. Oamenii trebuie sa constientizeze ca investesc in orasul lor. Este atat un exercitiu civic, cat si unul financiar”, a declarat, ieri, Adrian Orza, viceprimarul Timisoarei.
Primaria Timisoara vrea sa mai imprumute, in toamna, 28 de milioane de euro
Primaria Timisoara intentioneaza sa acceseze, in toamna, credite de circa 100 milioane de lei, pe o perioada de 20 de ani, fondurile urmand sa fie destinate finantarii lucrarilor de investitii si modernizarii infrastructurii, potrivit lui Orza.
“In aceasta perioada analizam oportunitatea accesarii, in toamna, a unor credite de o valoare de 5-6 ori mai ridicata decat nivelul emisiunii de obligatiuni, de 20 milioane de lei noi. Este vorba de credite pe o perioada de 20 de ani, cu perioada de gratie de 10 ani”, a adaugat acesta.
Viceprimarul Timisoarei a aratat ca autoritatile locale se confrunta cu probleme mari de finantare, determinate de constructia bugetelor locale. “Guvernele nu au avut curajul sa descentralizeze mai mult bugetele locale. Problema de fond este ca exista o nevoie de investitii foarte mare la nivelul municipalitatilor si nu sunt resurse suficiente pentru finantarea acestora. Sumele de bani necesare pentru refacerea infrastructurii depasesc posibilitatile bugetelor locale”, a apreciat Orza. “Timisoara aloca 10-15 la suta din buget pentru refacerea drumurilor, iar bugetul pentru acest an a fost stabilit la circa 100 milioane de euro. Este nevoie de circa sase bugete pentru repararea tuturor drumurilor”, a mai mentionat Orza. El a adaugat ca, in ultimii ani, Primaria a contractat credite de circa 100 milioane de euro, care completeaza granturile primite de la Banca Europeana de Investitii, de 50 milioane de euro.