Normele bancii centrale privind limitarea riscului de credit la persoanele fizice, adoptate in vara 2006, ar putea disparea mai devreme de doi ani dupa 2007, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Asociatia Româna a Bancilor, în perioada 15 – 19 noiembrie, noteaza Rompres, citata de www.SMARTbank.ro.

Potrivit sursei citate, restrictiile la creditare vor fi mentinute atât timp cât în România se va exista un decalaj imens între cererea de consum si oferta de bunuri de pe piata interna necesara acoperirii acesteia. Singura modificare pe care o aduce norma 20/2006 în ceea ce priveste activitatea de creditare a bancilor, fata de precedentele reglementari cuprinse în norma 10/2005, consta în faptul ca institutiile trebuie sa ia în calculul bonitatii clientului toate costurile unui credit, respectiv si comisioanele percepute pentru acordarea imprumutului.

Pana acum, la calculul bonitatii banca lua în calcul doar principalul si dobânda. “In trecut, bancile au gasit o solutie pentru a nu fi descurajata creditarea, scazând dobanzile si marind comisioanele. De aceea banca centrala a decis prin norma 20 sa fie luate în calcul toate costurile unui credit”, a explicat Adrian Vasilescu.

Citeste si:  Obligatiuni Rompetrol la BVB

Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca norma unifica regimul juridic al împrumutatorilor in conditiile în care obliga si institutiile financiare nebancare sa se supuna acelorasi reguli de creditare ca si bancile. Potrivit Normei 20, rata la creditul de consum nu poate depasi 30 la suta din venitul net cert al unei familii, iar cea la creditul ipotecar/imobiliar poate fi de maxim 35 la suta. În cazul în care exista mai multe credite, suma ratelor nu poate depasi 40 la suta din venit. Venitul net este ceea ce ramâne dupa scaderea impozitelor si a facturilor la utilitati.