Mare aglomeratie in aceasta perioada pe piata creditelor ipotecare si imobiliare in lei. Si asta, la cateva luni dupa ce majoritatea bancilor ofereau imprumuturi de acest gen in moneda unica europeana. Dar, cum chiar si bancherii trebuie sa se adapteze situatiei pentru a supravietui, acestia au inceput sa scoata in fata imprumuturile in lei. Conditiile de creditare sunt in mare parte asemanatoare, cu diferente sensibile de la caz la caz.

Potentialii clienti pot opta dintr-o diversitate de credite ipotecare, apartinand unor banci comerciale romanesti sau straine, sumele impreumutate ajungand pana cateva sute de mii de euro, dar echivalentul acestora in lei. Deocamdata nu este prea mare imbulzeala, spun specialistii, motivele fiind fie neincrederea populatiei in acest tip de produse, fie necunoasterea, deocamdata, a acestora!

Un astfel de produs bancar ipotecar lansat ieri pe piata autohtona este destinat persoanelor fizice salariate, precum si pensionarilor. Destinatia creditului, ce poate fi intre 5.000 de euro (n.r. – echivalent in lei) si 300.000 de euro, reprezinta construirea, cumpararea, reabilitarea consolidarea sau extinderea imobilelor. Imprumutul este in lei, iar avansul minim este de 25%. Perioada de acordare este de maximum 25 de ani, in cazul imprumuturilor garantate cu ipoteca de rang unu asupra imobilului ce face obiectul creditarii, dar exista institutii bancare care au extins spre exemplu perioada de rambursare chiar si pana la 30 de ani, si de minimum 10 ani. Dobanda in cazul produsului bancar amintit este fixa in primii doi ani, respectiv 9,9% si revizuibila semestrial in urmatorii ani de creditare.

Citeste si:  Brokerii devin agenti fiscali din 2006

Trebuie precizat ca in disperarea de a nu-si pierde clientii, bancile au inceput sa umble la dobanzile practicate. Ce-i drept, inca timida pare sa fie “mutarea”, dar este un inceput, spun analistii, care prognozeaza o apropiere a dobanzilor percepute la creditele in lei de cele folosite pana nu demult in cazul imprumuturilor in valuta, ceea ar putea face creditarea in lei mai atractiva.

Autor: Dana Banzea