Pentru cei mai multi dintre romani, Bursa reprezinta un mecanism ale carui secrete sunt cunoscute doar de initiati. Cu toate acestea, unii investitori, privati sau nu, se indreapta, timid, spre ea, fie cu teama de riscuri, fie din curiozitate, fie din dorinta de a se simti actori activi pe piata de capital. Un semnal incurajator a fost dat in 2005, cand, in urma diminuarii drastice a dobanzilor la creditele bancare, ei si-au indreptat atentia si spre Bursa, atrasi fiind de cresterea valorilor actiunilor emise pe piata.

Majoritatea jucatorilor au obtinut profituri mari

Potrivit sondajului realizat de publicatia online Smart Financial, intre 5 ianuarie si 15 februarie 2006, arata ca 36 la suta din cei chestionati au reusit un profit minim de 100 la suta, alti 19 la suta din participanti la sondaj au spus ca veniturile lor au fost cu 76 la suta mai mari, 13 la suta dintre ei au avut un profit cuprins intre 51 si 75 la suta, in timp ce numai 13 la suta au avut profitul intre 31 si 50 la suta. In medie, 81 la suta dintre repondenti au indicat un profit mediu de trei ori mai mare obtinut pe piata de capital decat profitul mediu pe an obtinut din depozitele bancare.

Citeste si:  Miza pe euro

Pe de alta parte, evolutia spectaculoasa a Bursei a influentat aparitia unor fonduri de actiuni diversificate. Desi in acest moment industria fondurilor mutuale din Romania este cu mult mai slaba decat cea a mediei statelor Europei Centrale si de Est, diversitatea pe care acestea o ofera, atat celor avizi de risc, cat mai ales investitorilor precauti, duce la o crestere permanenta a numarului celor care renunta la depozitele bancare optand pentru astfel de investitii. Pe piata exista 23 de fonduri deschise oricarui investitor si trei fonduri inchise (destinate doar firmelor sau persoanelor care au cel putin 100 de milioane de lei vechi de investit). Insa, in 2005, piata a ajuns sa creasca dublu fata de inflatia anuala, “sarind” cu 18,8 la suta, daca sunt incluse si fondurile inchise, si cu 16,2 la suta fara acestea, ajungand la 71.000 de investitori, – din care 1.500 de firme – si active totale de 119,3 milioane euro.

Industria FDI este in plin proces de dezvoltare

Citeste si:  Bancile vor acorda IMM-urilor finantari cu costuri mai mici

Odata depasit momentul FNI, fondurile deschise de investitii s-au bucurat de o mai mare atentie din partea romanilor. Astfel, in acest an, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a autorizat doua fonduri deschise de investitii (Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced), alte patru FDI-uri fiind in curs de autorizare. Bancpost este a cincea banca comerciala care se implica si pe piata fondurilor mutuale. De asemenea, la CNVM a fost inregistrat un fond inchis de investitii (Fondul privat comercial), iar altul este in proces de inregistrare.

Investitiile straine au crescut

Daca in 2005, strainii au investit pe piata de capital din tara noastra 140 milioane euro, valoarea intrarilor cumulate pe primele doua luni ale acestui an s-a cifrat la 201,2 milioane de euro. Intrarile nete de capital strain prin plasamente, in special in actiuni si obligatiuni ale companiilor romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq, s-au dublat anul trecut, ajungand la 138,6 milioane euro, rezultate din plasarea a 603,8 milioane euro si retragerea a 465,2 milioane euro, potrivit datelor oficiale comunicate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Citeste si:  Cum sa investesti la bursa - sfaturi de la specialisti

Perspectiva noilor emitenti

Comitetul de conducere al Bursei de Valori considera ca numarul de investitori existenti pe piata de capital va creste odata cu cresterea numarului de emitenti din piata. Perspectiva listarii Fondului Proprietatea si a celorlalte nume mari ale industriei romanesti va aduce inevitabil o atentie mult mai mare din partea potentialilor investitori.

Autor: Anca Vlada