Un job la institutiile Uniunii Europene constituie pentru multi inceputul carierei mult visate: respectabilitate, un salariu mai mult decat generos si relocare intr-un oras multicultural. Peste 12.000 de romani sunt inscrisi la ora actuala intr-o competitie pentru o astfel de slujba.

Dar ce presupune pregatirea pentru concurs? Nu exista programa oficiala, nu exista bibliografie, testele din anii trecuti sunt relativ greu de procurat, cartile de pregatire sunt inca scumpe pentru publicul roman, cu preturi intre 15 si 40 de Euro si pot fi cumparate numai folosind o carte de credit in mediul electronic.

In ceea ce priveste bibliografia de concurs, nu exista bibliografie oficiala. Sistemul de invatamant romanesc ne-a obisnuit cu examenele la care se stie cu ani inainte bibliografia si care de obicei nici nu se schimba cu anii, cu bareme care sunt, teoretic, clare si anuntate fie inainte, fie dupa examen.

Insa, in cazul competitiilor pentru posturile in institutiile Uniunii Europene, nu se aplica acest sistem. Nu exista bibliografie, in schimb, daca exista, se aplica standarde (cum ar fi pentru posturile de corectori, unde a fost necesar STAS-ul in domeniu, sau pentru posturile de traducatori unde se aplica normele de gramatica, inclusiv noile reglementari ale Academiei, si se folosesc ca referinta dictionare de prestigiu).

Citeste si:  Sute de milioane de euro (VINTU)rati, via Petromservice, in Cipru

Se folosesc cartile “de referinta” din fiecare domeniu si procesul de invatare este in cea mai mare parte unul individual. Forumurile, grupurile de discutii contribuie la schimbul de informatii intre participanti. Procentul celor care reusesc sa treaca “din prima” de testele de pre-selectie este relativ scazut, dar experienta examenului este ea insasi valoroasa.

Pe www.euroconcurs.ro exista cateva seturi de teste care ajuta sa va familiarizati cu intrebarile vizind abilitati verbale si numerice, precum si cunostintele despre UE. In Romania, www.Euroconcurs.ro ofera informatii despre posibilitatea unei cariere la UE si din luna mai organizeaza si seminarii de pregatire pentru concursurile UE, cu un trainer specializat, care vine special de la Bruxelles.

“La seminar aveti ocazia de a aprofunda modul de rezolvare pentru exercitiile de abilitati verbale si numerice, de a va lamuri eventualele neclaritati, precum si de a trece in revista cele mai frecvente tipuri de intrebari privind istoricul si politicile UE”, spun oficialii.

Citeste si:  Siveco ofera gratuit ghiduri si lectii interactive

Cat dureaza pregatirea pentru concurs? Studiul trebuie inceput cu cel putin 6 luni inainte de sustinerea competitie – practic cu cateva luni inainte de inscrierea propriu-zisa la concurs. O atentie sporita trebuie acordata stirilor legate de Uniunea Europeana, pentru ca la proba de cunostinte despre UE apar frecvent si intrebari despre evenimente recente!

Pentru cei care au cunostinte reduse despre UE, Crista Filip, moderator al Forum.euroconcurs.ro recomanda doua surse care sa ii ajute sa se familiarizeze cu problematica UE si cu jargonul de specialitate. In primul rand: www.infoeuropa.ro este un site bilingv roman-englez, care va permite astfel si familiarizare cu termenii de specialitate, atat in engleza, cat si in romana (aderare, tari candidate, comitologie, subsidiaritate, salvgardare etc.).

“Pe server-ul Europa, sursa de informatii oficiala despre UE, va recomandam sectiunea EU at a glance, http://europa.eu/abc/index_en.htm , care prezinta intr-un mod prietenos principalele repere privind statele membre, legislatia comunitara, istoricul UE, eurojargonul si simbolurile UE.

Majoritatea candidatilor care au succes la examenele sustinute pentru un post in cadrul administratiei europene aplica strategii complexe de studiu, imbinind studiul individual cu alte metode care si-au dovedit randamentul, cum sunt training-urile, grupurile de discutii si pregatirea psihologica pentru examen.

Citeste si:  TVA si cota unica raman pe loc

Sursa: SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©