“Societatile care vor administra fondurile private de pensii vor trebui sa cheltuiasca sume considerabile in informarea populatiei, iar startul va fi unul mai greoi”
Specialistii in domeniu s-au aratat rezervati in ceea ce priveste succesul pe care il va avea, acum, trecerea de la sistemul actual de pensii la cel privat. “Daca in trei luni va iesi legea pensiilor private, cu siguranta nu vom avea un sistem informatic bine pus la punct. Pe langa acesta, scolirea personalului care se va ocupa de sistem va dura mult si va necesita o multime de bani”, a declarat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale. De asemenea, acesta a spus ca nu avem, deocamdata, capacitatea de a supraveghea un sistem care ar putea provoca frica in randul pensionarilor. “Daca nu se lucreaza cum trebuie in aplicarea noului sistem de pensii private, riscam ca milioanele de pensionari din Romania sa se simta amenintati si sa se teama ca raman si fara pensie, si asa mica”, a precizat Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
Program educational
Membrii CNPAS si cei ai APAPR considera ca o solutie pentru ca sistemul de pensii private sa nu ia prin surprindere romanii ar fi elaborarea unui program educational activ. “Populatia ar trebui informata despre pensiile private prin intermediul unei campanii publice sustinute de stat. Prin aceasta campanie ar trebui sa se explice, in termeni clari si pe intelesul tuturor, de ce este necesara trecerea de la sistemul actual de pensii, sustinut de stat, la pensiile private”, a adaugat Seitan, la un seminar privind pensiile private, organizat de FinMedia.
Reprezentantul CNPAS a apreciat ca, in urma campaniei de informare, activitatea administratorilor de pensii private va fi facilitata.
“Altfel, societatile care vor administra fondurile private de pensii vor trebui sa cheltuiasca sume considerabile in informarea populatiei, iar startul va fi unul mai greoi”, a adaugat Seitan.
Pensiile facultative, inaintea celor obligatorii
El a mai spus ca sistemul de pensii facultative (pilonul III) va deveni operational inaintea celui de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II).
“Cred ca primele colectari pentru pilonul III vor incepe in luna ianuarie 2007, iar sase luni mai tarziu la pilonul II”, a estimat Seitan. Presedintele CNPAS a aratat ca introducerea cu succes a pensiilor private, in special a pilonului II, depinde foarte mult de existenta unui sistem informatic, care va trebui sa transfere rapid sumele de bani colectate de la angajati catre societatile care administreaza fonduri de pensii private.
“Daca acest transfer intarzie, banii vor sta blocati in diverse conturi si nu vor aduce profit beneficiarului. In plus, cred ca o alta problema o constituie activitatea de supraveghere a sistemului de pensii private. Fara oameni bine pregatiti, pot sa apara probleme, iar acest sistem care se bazeaza pe incredere nu trebuie sa dea rateu”, a aratat Seitan.
Acesta a mai aratat ca pensiile private au la baza depuneri constante de bani intr-un interval de timp lung.
In urma unui studiu efectuat in 2005, a reiesit ca populatia este interesata de aceste pensii private, dar conditioneaza intrarea in acest sistem de o mai buna informare privind avantajele pe care le-ar putea obtine beneficiarii.
Legea fondurilor de pensii administrate privat urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.
Ajutor financiar pentru pensionari
Executivul intentioneaza sa acorde unui anumit numar de pensionari un ajutor banesc, in suma fixa, masura urmand sa fie discutata in urmatoarea sedinta a Guvernului, a adaugat Mihai Seitan. “Numarul beneficiarilor, care va depinde de marimea pensiei, si cuantumul ajutorului banesc sunt aspecte care vor fi stabilite in cadrul sedintei de Guvern. In orice caz, anticipez ca peste trei milioane de pensionari vor beneficia de aceasta suma de bani. Probabil ca doar persoanele cu pensii cuprinse intre 2,5-3 milioane de lei vor primi ajutorul banesc”, a adaugat Seitan. El a precizat ca suma de bani va fi acordata o singura data in acest an si nu se va adauga actualului nivel al pensiei. Presedintele CNPAS a mai spus ca, in a doua parte a anului, Guvernul va lua in discutie o posibila majorare a valorii punctului de pensie, printr-o rectificare a bugetului de asigurari sociale de stat. “Majorarea va depinde de sumele obtinute in urma rectificarii bugetare”, a afirmat Seitan. De la 1 ianuarie 2006, valoarea punctului de pensie a crescut cu 9,3%, de la 295,56 lei la 323,1 lei.
Doua tipuri de fonduri
Seitan a precizat ca vor exista doua tipuri de fonduri, unul facultativ si unul obligatoriu, dar ambele private. Primul dintre ele va trebui sa beneficieze de scutiri de taxe, ca modalitate de sprijinire. Noul sistem va ingloba 6-7 sute de mii de oameni si va deveni operational aproape de sfarsitul anului. Sistemul privat obligatoriu va fi creat prin transferul banilor existenti la acel moment in fondul administrat de stat.
Banii obtinuti astfel vor fi plasati in diferite obiective in scopul obtinerii de profit. “Una dintre solutii este si piata de capital, aflata acum in expansiune”, a precizat Mihai Seitan. La acest fond vor participa persoanele intre 35 si 45 de ani care urmeaza sa cotizeze cu 6% din venit timp de 8 ani.
Implementarea acestor sisteme va crea un deficit de circa 2 miliarde de euro care, dupa opinia lui Seitan, vor putea fi recuperati prin cel putin trei modalitati. Astfel, banii din privatizarea BCR sau CEC ar constitui o solutie putin plauzibila in timp ce emiterea de titluri de stat pare sa fie solutia optima. O a treia varianta o constituie imprumuturile de la Banca Mondiala.
Autor: Gabriel Botezatu