Noul sistem de impozitare a proprietatilor imobiliare, care va fi aplicat de la 1 ianuarie 2007, va dezavantaja proprietatile ieftine si vechi, si ar putea duce la un nou fenomen de evaziune fiscala, incepand de anul viitor, considera reprezentanti ai pietei de profil, citati de Rompres si ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.
Incepand din 2007, sistemul de impozitare în domeniul tranzactiilor imobiliare se schimba radical. Daca pâna acum, pentru vanzarea unui imobil care a fost detinut mai putin de trei ani, se aplica o un impozit de 16 la suta la diferenta dintre valoare de vanzare si valoarea la care imobilul fusese cumparat initial, dupa 1 ianuarie 2007 va fi impozitata întrega valoare de tranzactionare.
Numarul taxelor se vor reduce, fiindca taxa de vanzare-cumparare si impozitul pe profit care se platesc acum, vor fi înlocuite de impozitul pe valoarea tranzactiei. Taxele vor creste pentru imobilele au o valoare mai mica de 200.000 lei, care constituie cea mai mare parte a tranzactiilor imobiliare.
Astfel, vanzarile efectuate într-o perioada mai mica de trei ani de la data achizitiei imobilului vor fi impozitate cu trei la suta, daca au valori mai mici de 200.000 lei, si cu o suma fixa de 6.000 lei plus doi la suta, pentru sumele mai mari de 200.000 lei.
Pentru imobilele care se înstraineaza într-o perioada mai mai mare de trei ani de la data achizitiei, va fi aplicat un impozit de de doi la suta, pentru valori mai mici de 200.000 lei, si o suma fixa de 4.000 lei plus 1% din valoare, pentru tranzactiile mai mari de 200.000 lei.
“Partea buna a actualului sistem de impozitare este ca sumele declarate la notariat si înscrise în contractul de vânzare-cumparare sunt în general cele reale”, considera purtatorul de cuvânt al Asociatiei Agentiilor Imobiliare din România, Radu Zilisteanu, citat de Radio Romania Actualitati.
Acesta apreciaza ca este posibil ca din 2007 sa asistam din nou la un fenomen de evaziune fiscala. “Atat cumparatorul, cât si vanzatorul vor fi tentati sa declare subevaluat, tocmai ca impozitul sa fie cât mai mic. Vânzatorul, pentru ca el este cel care plateste acest impozit, iar cumparatorul, pentru ca el este cel care de regula îl suporta, fiindca acest impozit se adauga pretului de tranzactionare. Deci s-ar putea sa asistam din nou la un fenomen de evaziune fiscala în acest domeniu, al tranzactiilor imobiliare”, a mentionat Zilisteanu.
Avocatul specializat în taxe si impozite Gabriel Biris este de parere ca noul sistem de impozitare dezavantajeaza proprietatile ieftine si vechi. “In primul rand, castiga cei care au proprietati foarte valoroase, pentru care castigul acumulat este deja semnificativ, si pierd cei care vând proprietati de valoare mica si detinute de mai mult de trei ani de zile, pentru ca acestia înainte nu plateau impozit”, a explicat Biris.
Potrivit lui Zilisteanu, daca în actualul sistem de impozitare, facând abstractie de acel 16 la suta asupra diferentei, taxele totale se ridicau la circa 3-4 la suta din valoarea de tranzactionare, în noua grila de impozitare aceste taxe vor creste la 4-5 la suta.