La un credit ipotecar, perioada de rambursare ajunge la 25-30 de ani
Pentru un credit de consum clasic, plafonul este de 10-15 ani

Boom-ul ce continua sa se resimta pe piata imobiliara autohtona a dus nu numai la cresterea fara precedent a preturilor la case, dar si la aparitia tot mai multor speculatii financiare asupra locuintelor. Nemaifiind privita de mult ca o simpla achizitie pentru uz personal, ci mai degraba ca o “investitie pe termen lung”, casa ofera nu numai beneficii locative, ci si financiare. Unul din domeniile în care acest adevar se verifica cu preponderenta este cel bancar, unde se poate spune ca locuinta a devenit cea mai buna garantie pentru un împrumut. Astfel, “creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca permit de ceva vreme proprietarilor sa-si mareasca semnificativ limita de îndatorare, comparativ cu creditele obisnuite de consum”, se arata într-un studiu al companiei EuroMetropola. Astfel, daca ai ca garantie o casa, nu numai ca sansele de a primi un credit sunt mult mai mari, dar ai si posibilitatea de a înapoia suma respectiva pe o perioada mult mai îndelungata. “Daca pentru un credit de consum clasic perioada maxima de rambursare este de 10, cel mult 15 ani, în cazul celor garantate cu ipoteca aceasta se extinde pâna la 25-30 de ani si ar putea sa mai creasca în viitor”, se precizeaza în studiul citat.

Citeste si:  Proiectul "Trasee culturale in Bucuresti"

Conditiile de creditare stimuleaza “apetitul investitional” al românilor

În ceea ce priveste avantajele unor credite ipotecare, Monica Marin, Partner Manager EuroMetropola, a aratat ca acest tip de împrumut este avantajos îndeosebi pentru persoanele care nu dispun de un avans în momentul în care s-au hotarât sa faca o investitie. În conditiile în care locuinta a devenit tot mai mult un simbol al confortului si chiar al luxului, a crescut si “apetitul investitional” al românilor, proces favorizat si de majorarea puterii de cumparare, în corelatie cu conditiile de creditare tot mai permisive oferite de banci.
În acest context, Monica Marin este de parere ca “locuinta poate fi considerata un partener de afaceri pentru investitorii care urmaresc profitul pe termen lung, întrucât investitia se amortizeaza într-un timp mai îndelungat”. Nici veniturile obtinute din închirierea unei locuinte nu sunt deloc de neglijat. “Urmarind evolutia preturilor apartamentelor din ultimii 5 ani, achizitionarea unei locuinte este o investitie sigura si profitabila”, arata reprezentanta EuroMetropola. La rândul sau, Eugen Paternic, General Manager al companiei imobiliare City Expert, este de parere ca “având în vedere evolutia preturilor pe piata imobiliara, locuinta este cu siguranta un partener de nadejde pentru crearea de noi oportunitati financiare”.
Despre utilitatea unui credit ipotecar, Paternic detaliaza: “Acest tip de împrumut poate fi folosit cu succes, în afara de destinatiile la care se gândeste toata lumea (vacante, cheltuieli de tot felul sau refinantarea altor credite), si pentru pornirea unor afaceri, având în vedere ca permite accesul la sume mari”.
Paternic mentioneaza, de asemenea, posibilitatea de a cumpara o casa noua cu ajutorul unui împrumut garantat cu vechea locuinta. “Important e sa ai în proprietate o casa sau un teren care sa fie valoroase.
Cu acestea se poate obtine usor un credit mare, care deschide calea pentru noi oportunitati, mai ales de afaceri. Daca afacerea pornita din banii împrumutati va fi profitabila, atunci si suma datorata va fi rambursata mai sigur si mai repede”, explica directorul City Expert.

Citeste si:  FC Barcelona vrea să își renoveze stadionul

City Expert: “Riscul de a ramâne în strada nu e de neglijat”

Ca în orice situatie, un credit ipotecar nu este, nici el, lipsit de riscuri. Si este cât se poate de important ca acestea sa fie bine “cântarite” înainte de contractarea împrumutului, cu atât mai mult cu cât avantajele îti pot “fura”, de multe ori, privirea. Monica Marin subliniaza: “Acest tip de împrumut începe sa dea batai de cap solicitantilor în momentul în care acestia nu mai au posibilitatea de a rambursa suma împrumutata, întrucât exista sanse foarte mari sa piarda locuinta în care au investit pâna atunci”. Paternic recunoaste, si el, ca este firesc sa existe “si dezavantaje, si limitari”. “Riscul de a ramâne în strada nu este deloc de neglijat, însa asta nu se poate întâmpla decât daca în prealabil nu a existat o evaluare realista a posibilitatilor de rambursare a creditului, facuta chiar de cel care se împrumuta”, a subliniat reprezentantul City Expert.

Autor: Adriana Dragusin

Citeste si:  Asigurarea locuintei - ce poate acoperi si cum se procedeaza concret