Boom-ul inregistrat, in ultimii ani, in Romania, de sectorul imobiliar a facut ca foarte multe afaceri conexe sa inregistreze o dinamica deosebita. Astfel, constructiile din ce in ce mai numeroase care au impanzit marile orase au nevoie de birouri de arhitectura care sa le proiecteze, sa le evalueze si, cateodata, sa se ocupe si de obtinerea autorizatiilor de constructie.
“In momentul de fata, in Romania se construieste foarte mult. Este foarte in voga sa construiesti acum si, prin urmare, in piata se ruleaza foarte multi bani”, ne spune Carmen Stoian, de la firma Biroul de Arhitectura. Aceasta explica, totodata, ca activitatea este mult mai mare in comparatie cu acum 4 ani, societatea la care lucreaza crescand de cateva ori in acesti ani.
O opinie similara are si Laurentiu Badea, de la Euroest Arhitectura, care spune ca volumul de comenzi a crescut in ultimii ani de 3 ori. In ceea ce priveste perspectivele, acestea sunt foarte optimiste.
Faptul ca Romania se afla pe un trend economic evident ascendent si ca randamentele in imobiliare atrag din ce in ce mai multi investitori face ca si clientela arhitectilor sa sporeasca.
Miza pe clasa mijlocie a populatiei
Exista o patura mijlocie a populatiei care se ingroasa pe zi ce trece si care simte nevoia sa paraseasca blocurile pentru a-si construi o casa la curte, spune Robert Tauwinkl, de la Casa de Arhitectura Robert Tauwinkl. Sumele pe care acestia le aloca cresc progresiv, in acelasi timp cu numarul de noi constructii care se lanseaza in fiecare luna. De aici ne atragem noi clientela, pentru ca sunt proiecte numeroase, desi nu implica sume importante. Cele mai mari sume vehiculate in piata sunt la cladirile de birouri sau marile centre comerciale, mai spune Tauwinkl. Potrivit acestuia, deficitul de proiecte rezidentiale, de birouri sau comerciale este inca foarte mare in Romania, astfel incat cel putin 10 ani de acum inainte afacerile arhitectilor vor cunoaste o dinamica deosebita. “Daca se va mentine acest trend economic ascendent al economiei romanesti si dupa integrare, atunci sigur vor veni foarte multe capitaluri straine care se vor concentra pe imobiliare”, afirma si Stoian. Odata cu acestea vor veni si birourile de arhitectura din exterior care-si urmeaza clientii traditionali – dezvoltatori imobiliari – iar atunci competitia va spori, este de parere Badea. Dat fiind faptul ca potentialul pietei este urias, firmele romanesti de profil nu sunt deloc tematoare, mai ales ca aceste societati cu capital strain vor trebui sa subcontracteze uneia romanesti realizarea unui proiect. Aceasta deoarece normele romanesti stabilesc ca cei care semneaza proiectul trebuie sa aiba atestat obtinut in tara, afirma Tauwinkl.
Tarife de pana la 50 euro/mp
In ceea ce priveste sumele pe care un birou de arhitectura le castiga, acestea difera foarte mult in functie de valoarea proiectului de executat si de detalierea acestuia. Oricum, tarifele arhitectilor romani sunt de aproximativ 5 ori mai scazute fata de ceea ce se practica in Europa, spune Stoian.
Aceasta adauga insa ca acest decalaj se va micsora, treptat, in urmatorii ani. Potrivit acesteia, in prezent tarifele pentru realizarea unui proiect ar trebui sa varieze intre 10% si 30%, in functie de detalierea proiectului.
In realitate insa acest procent coboara sub 10%, intrucat in prezentarea diferitelor variante de proiecte clientul le alege pe cele mai ieftine fara a realiza insa ca aparenta economie la realizarea proiectului va duce la cheltuieli mult mai mari la executie, declara Badea. Tarifele pe metru patrat variaza intre 10 euro/mp, tarife practicate de firmele mici care trebuie sa practice aceste preturi pentru a putea fi competitive, si pana la 50 de euro/mp la marile case de arhitectura. Salariile medii pe care le castiga un arhitect ce lucreaza la o firma de profil variaza de la 400 euro lunar pentru un absolvent de facultate si pana la 1.000 – 1.200 euro lunar pentru un arhitect cu experienta si drept de semnatura pe proiect.
Autor: Florin Cojocaru