Calculele elaboratorilor Codului fiscal, biblia romanilor platitori de taxe si impozite, nu au luat in calcul faptul ca, pentru a pastra un echilibru intre valorile reale si cele declarate ale imobilelor, e necesara mentinerea unor interese divergente intre vanzator si cumparator. Prin noile prevederi, practic, se redeschide larg usa evaziunii fiscale in cel mai dinamic sector de activitate al economiei in ultimii doi, trei ani: cel al constructiilor. Incepand de anul viitor, sistemul de impozitare in domeniul tranzactiilor imobiliare se schimba radical. Daca pana acum, la vanzarea unui imobil care a fost detinut mai putin de trei ani se impozita cu 16% diferenta dintre valoarea de vanzare si valoarea la care imobilul fusese cumparat initial, dupa 1 ianuarie 2007 se va impozita intrega valoare de tranzactionare – e adevarat, cu o valoare mult mai mica, cuprinsa intre 1-2%. Pentru imobilele detinute mai mult de trei ani, taxa este intre 2-3%. Numarul taxelor se reduce, fiindca taxa de vanzare-cumparare si impozitul pe profit care se platesc acum vor fi inlocuite de impozitul unic pe valoarea tranzactiei. Taxele vor creste pentru imobilele care constituie cea mai mare parte a tranzactiilor, cele cu o valoare sub 200.000 de lei noi. Scopul este acela de a atrage mai multe venituri la buget, dar socoteala guvernului s-ar putea sa fie contrazisa de socoteala din piata. Partea buna a actualului sistem de impozitare era ca sumele declarate la notariat si inscrise in contractul de vanzare-cumparare erau in general cele reale, conform declaratiilor facute recent de reprezentantii agentiilor imobiliare.

Citeste si:  AVAS: Promotia imobiliara de toamna

Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Agentiilor Imobiliare din Romania a comparat intr-un interviu acordat “Radio Romania Actualitati” situatiile din 2006 si 2007: “Vanzatorul vrea ca acea diferenta a lui sa fie cat mai mica, sa plateasca un impozit cat mai mic. In consecinta, el va fi tentat sa declare subevaluat valoarea tranzactiei. Din contra, cumparatorul, la randul lui, daca va vinde intr-o perioada de mai putin de trei ani proprietatea respectiva, vrea ca diferenta lui sa fie cat mai mica si atunci va fi tentat sa declare cat mai mult. Efectul a fost ca, prin actualul sistem de impozitare, in general la notariat se declarau sumele reale, datorita intereselor contrare ale partilor din tranzactia respectiva”.

Incepand cu 2007, impozitul pe venit va actiona insa in sensul nedorit de Ministerul de Finante, adica va crea o tentatie pentru vanzatori si pentru cumparator sa declare mai putin.

In mod vadit, si cumparatorul si vanzatorul vor fi tentati sa declare subevaluat, tocmai ca impozitul sa fie cat mai mic. Vanzatorul, pentru ca el este cel care plateste acest impozit, iar cumparatorul, pentru ca el este cel care de regula il suporta, fiindca acest impozit se adauga peste pretul de tranzactionare. Deci, s-ar putea sa asistam din nou la un fenomen de evaziune fiscala in acest domeniu, al tranzactiilor imobiliare. Noul sistem de impozitare dezavantajeaza proprietatile ieftine si vechi. In primul rand, castiga cei care au proprietati foarte valoroase, pentru care castigul acumulat este deja semnificativ, si pierd cei care vand proprietati de valoare mica si detinute de mai mult de trei ani de zile, pentru ca acestia inainte nu plateau impozit.

Citeste si:  Primele piste adevarate pentru ciclisti apar in 2009

Daca in actualul sistem de impozitare, facand abstractie de acel 16% asupra diferentei, taxele cu totul erau in momentul de fata de aproximativ 3 – 4% din valoarea de tranzactionare, in noua grila de impozitare aceste taxe vor creste la 4 – 5 %. Una peste alta, cei mai multi analisti nu considera ca noul sistem va influenta preturile din domeniul imobiliarelor.

Autor: Norel Moise